Za ubistvo na Novom Beogradu osumnjičen pedesetogodišnji muškarac

Za ubistvo na Novom Beogradu osumnjičen pedesetogodišnji muškarac

Ubijeni Strahinja Stojanović sa partnerkom (foto: Instagram)

Osumnjičeni za ubistvo kriminalca Strahinje Stojanovića identifikovan je i za njim je raspisana međunarodna poternica, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. Stojanović je ubijen pre osam dana u eksploziji automobila u Beogradu. 

Piše: Milica Vojinović

Pedesetogodišnji muškarac sumnjiči se da je na dan ubistva iz stana na Vračaru otišao električnim biciklom do podzemne garaže na Novom Beogradu gde je bio parkiran Stojanovićev automobil i postavio improvizovanu bombu ispod vozačevog sedišta, piše u policijskom saopštenju. Bombu je daljinski aktivirao oko podneva.

Policija nije saopštila ime i prezime osumnjičenog, već samo inicijale i godinu rođenja – naveli su da je reč o pedesetogodišnjem M.L. Protiv njega je podneta krivična prijava, pretresen mu je stan, ali je on u bekstvu i nije uhapšen. 

Sumnja se da se krije u drugoj državi, pošto osim srpskog ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, kao i hrvatsku ličnu kartu, kako za KRIK navode iz Višeg tužilaštva u Beogradu. Zbog toga je za njim raspisana međunarodna poternica.

Iz tužilaštva navode i da osumnjičeni ima adresu prebivališta u Srbiji, ali da tu ne boravi od 2006. godine. 

„Utvrđeno je da je izvršilac ovog krivičnog dela koristio eksplozivnu napravu koja je, pored eksplozivnih materija sadržavala i odeređenu količinu metalnih navojnica tzv. matica koje se koriste prilikom postavljanja šrafova, sve kako bi povećao razorno dejstvo i ubojitost bombe koju je koristio”, navodi za KRIK portparolka tužilaštva Irena Bjeloš.

Motiv i eventualna povezanost sa određenim kriminalnim strukturama biće utvrđivani tokom istrage, dodaju iz tužilaštva.

Podsetimo, tridesetogodišnji Strahinja Stojanović ubijen je kada je eksplodirao njegov BMW X5 pre osam dana. U kolima sa njim je bila i kolumbijska državljanka koja je lakše povređena.

Stojanović je bio osuđivan za različita krivična dela. Tako, na nešto više od dve godine zatvora je osuđen jer je 2014. pucao u „punto“ iz svog automobila na uglu ulica Vojislava Ilića i Rimske u Beogradu. Iste godine je bio osumnjičen za falsifikovanje dokumenata, ali protiv njega nije pokrenut postupak pošto je u humanitarne svrhe uplatio 150.000 dinara, piše u dokumentaciji koju poseduje KRIK.

Tri godine kasnije je izručen iz Holandije pošto je za njim bila raspisana poternica za izdržavanje zatvorske kazne za iznudu.

Stojanović je dovođen u vezu sa više likvidacija, ali nije optužen ni za jednu. 

Na suđenju za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića jedan od optuženih tvrdio je da je Stojanović naručio ubistvo svog kuma Vidakovića. Ispričao je i da je trebalo da izvrši jednu likvidaciju za klan na čijem je čelu bio Slobodan Šaranović – da ubije Luku Đurovića, čoveka navodno bliskog Luki Bojoviću. Stojanovićev DNK je pronađen na pištolju, panciru i laptopu u stanu gde su boravili članovi Šaranovićeve grupe pre ubistva Vidakovića, a pojavljuje se i na snimcima i fotografijama koje je policija tada napravila. Ipak, tužilaštvo ga nije optužilo, a na suđenju je bio svedok i kazao da o ubistvu ne zna ništa. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Mediji su pisali da je Stojanović osumnjičen za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića koji je godinama branio Luku Bojovića i njegove saradnike. Advokat je ubijen, kako tvrdi tužilaštvo, u ratu kavačkog i škaljarskog klana koji od 2014. godine bukti u podzemlju i u kome su se sve kriminalne grupe priklonile jednoj od zaraćenih strana. Bojovićeva grupa je, između ostalog, najjači saveznik škaljarskog klana.

Spekulacije o Stojanovićevoj umešanosti u ovo ubistvo tužilaštvo nije nikada zvanično potvrdilo pošto je istraga još u toku.

U avgustu 2018. pod Stojanovićev auto bila je podmetnuta bomba. On nije bio u kolima, a ranjena je njegova tadašnja devojka, državljanka Španije.

Stojanovićev otac Paja Stojanović ubijen je u Zemunu 2015, a njegovo ubistvo još nije rasvetljeno.

Više o ratu kavačkog i škaljarskog klana pročitajte ovde

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu kriminalnih likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori

Comments are closed.