Objavljen izveštaj Uprave o Vulinu

Objavljen izveštaj Uprave o Vulinu

Aleksandar Vulin (mod.gov.rs)

„Insajder“ je objavio izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o stanu ministra Aleksandra Vulina. 

Korekcija: Tekst je izmenjen nakon objavljivanja. U prvoj verziji teksta novinari KRIK-a  doveli su u vezu transakciju od oko 205 hiljada evra iz septembra 2012. iz izveštaja Uprave sa ministrom Vulinom, verujući da se ona odnosi na kupovinu njegovog stana. Nakon što je KRIK objavio ovu vest, Uprava je izdala saopštenje u kojem je navela da se pomenuta transakcija zapravo ne odnosi na Vulina i njegov stan. Više o tome na ovom linku. U tekst su unete izmene i obrisane su rečenice u kojima se tvrdi da je transakcija u vezi sa ministrom. Posle saopštenja još manje je jasan rad Uprave na ovom slučaju i šta je tačno proveravala. KRIK se izvinjava čitaocima na grešci i poziva Upravu da objavi sve podatke kako ne bi dolazilo do daljih zabuna.

Piše: Bojana Pavlović

Da bi utvrdila poreklo novca kojim je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan u Beogradu, Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je u novembru 2014. od Uprave za sprečavanje pranja novca da proveri transakcije na bankovnim računima Vulina, njegove supruge i njene tetke Mire Milić od koje je navodno pozajmio novac, prodavca stana, kao i preduzetničke radnje u vlasništvu Vulinove supruge.

Agencija je od Uprave tražila ove provere pošto je utvrdila da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je platio stan. Ugovor o kupoprodaji sklopljen je u julu 2012, a Vulin je rekao da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade Mire Milić i stan isplatio dan nakon overe ugovora.

Do detaljnijih informacija o tetki, Uprava nije mogla dođe, već samo konstatuje da postoji osoba sa tim podacima.

Izveštaj koji je Uprava sastavila bio je označen kao strogo poverljiv, a „Insajder“ ga je danas objavio nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja.

Pojedini podaci na izveštaju, međutim, i dalje su zatamnjeni pa se ne može videti ko su vlasnici računa na kojima je zabeležen protok novca.

KRIK je ranije otkrio da su ugovor o kupoprodaji stana Vulin i njegova supruga potpisali sa investitorom Momčilom Filipovićem.

Agencija je izveštaj o Vulinu poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal u decembru 2015. tražeći da proveri sumnje na zloupotrebu položaja i primanje mita.

Tužilaštvo je ispitalo Vulinovu suprugu, prodavca stana, njegovog sina, ali nije i ministra Vulina. Nije pozvalo na razgovor ni tetku iz Kanade, kako je KRIK ranije objavio.

Na bazi svedočenja Vulinove supruge, koja je rekla da je novac dobila od tetke u Beogradu i predala ga prodavcu na ruke u julu 2012, tužilaštvo je zatvorilo slučaj rekavši da nije pronašlo dokaza da je Vulin počinio krivična dela.

Tužilaštvo se takođe i proglasilo nenadležnim pošto Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner. Ovo je i u emisiji na RTS-u rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdeći da je Vulin je taj stan „dobio pre nego što je na bilo koji način ušao u vladu“ i da „kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa“.

Slučaj tetke iz Kanade

KRIK je u septembru prošle godine objavio izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije o kontroli imovine Vulina u kom se navodi da ministar ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je platio stan.

Davao je različite odgovore na pitanje odakle mu novac. Suma koju je zaradio prodajom prethodnog stana u Novom Sadu nije bila dovoljna da se isplati ni prva rata nove nekretnine. Zatim je dao novo objašnjenje – da mu je 205.000 evra pozajmila ženina tetka iz Kanade.

Agencija je ustanovila da Vulin ne može da dokaže ove navode. Pomenuti iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj je nedostajao potpis tetke.

Sumnjive dokaze koji su bili nedovoljni Agenciji, prihvatilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal i obustavilo postupak.

Nakon što je postupak obustavljen, Vulin je novinarima KRIK-a rekao da je u zemlju unosio po 9.000 evra, jer taj iznos ne mora da se prijavi carini. Ukoliko je ovo tačno, on je morao čak 23 puta da putuje u Kanadu.

Tužilaštvo je ignorisalo i deo izveštaja u kom Agencija piše da bi trebalo istražiti nabavku kamera u Kosovskoj Mitrovici vrednu milion evra koju je Vulin sklopio kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i to navodno sa firmom svog prijatelja.

O ovom poslu pisao je i „Insajder“, ali većinu detalja o nabavci kamera vrednoj 900.000 evra Vlada Srbije drži pod oznakom strogo poverljivo.

KRIK je u decembru prošle godine podneo tužbu protiv Vlade tražeći da se dokumentacija dostavi javnosti.

Pročitajte priču o tome kako je tužilaštvo oprostilo Vulinu „tetku iz Kanade“

Pogledajte profil ministra Vulina u KRIK-ovoj bazi imovine političara

Comments are closed.