Vulin na vojnoj vežbi umesto na suđenju po tužbi urednika KRIK-a

Vulin na vojnoj vežbi umesto na suđenju po tužbi urednika KRIK-a

Aleksandar Vulin (foto: printskrin Insajder)

Aleksandar Vulin (foto: printskrin Insajder)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije se pojavio danas u sudu gde je trebalo da odgovara na pitanja o neistinama i uvredama koje je u nizu saopštenja njegov Pokret socijalista objavljivao o uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću, nakon istraživanja „Tetka iz Kanade“. Vulinov advokat obavestio je sud da je ministar službeno na vojnoj vežbi.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon što je KRIK objavio da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan, njegov Pokret socijalista izdao je na zvaničnom sajtu brojna saopštenja kojima je pokušao da diskredituje rad urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića. Urednik KRIK-a je zbog toga tužio Pokret socijalista čiji je zakonski zastupnik ministar Vulin.

Vulin je danas trebalo da na sudu bude ispitan o ovim saopštenjima, međutim, on se nije pojavio. Njegov advokat Strahinja Selaković rekao je da ministar nije došao zbog službenih obaveza, tačnije, da je na vojnoj vežbi.

Dojčinović je lažno optužen da je narkoman i proizvođač droge, da prima novac od stranaca kako bi pisao tekstove protiv Vulina, da taj novac ne prijavljuje nadležnim institucijama, da kriminalizuje one koji rade u interesu Srbije, kao i da je svaki neprijatelj Srbije njegov prijatelj. Gotovo nedelju dana je Pokret Socijalista svakodnevno pozivao urednika KRIK-a da uradi test na drogu.

„Spoznaja i prihvatanje činjenice da si narkoman je dobra stvar za tebe, ali i za sve one koji moraju da čitaju i plaćaju tvoje narkomanske fantazije i halucinacije. Iskreno ti želimo da se izlečiš, mada znamo da je to u tvom slučaju nemoguće“, piše u jednom od saopštenja.

U saopštenjima je Dojčinović predstavljen i kao osoba koja ima čudne sklonosti da visi po plafonima, probada bradavice iglama i samopovređuje se.

Napade Vulinovog pokreta na urednika KRIK-a u Vladi Srbije tada je osudila jedino ministarka Zorana Mihajlović, dok je premijerka Ana Brnabić rekla da razume „emotivnu reakciju Pokreta socijalista“.

Nije naš sajt

Odgovarajući na Dojčinovićevu tužbu, Pokret socijalista pokušao je da ospori da je sajt na kom su objavljena sporna saopštenja njihov. Naveli su da je sajt registrovao njihov bivši član, te da je „pretenciozno govoriti da se radi o zvaničnom sajtu Pokreta“.

Oni su tada naveli da svako može da napravi sajt sa nazivom Pokreta socijalista ili Vulina, ali da to ne znači da oni stoje iza sajta.

Na ovom sajtu Pokreta socijalista se i dalje objavljuju saopštenja stranke.

„Tetka iz Kanade“

Povod za vređanje i pokušaj diskreditacije urednika KRIK-a bilo je istraživanje koje je pokazalo da Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan.

Tvrdio je da je stan platio prodajom nekretnine, a kasnije da je reč o pozajmici od 205.000 evra od suprugine tetke iz Kanade, piše u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije koji je objavio KRIK.

Pošto svoje tvrdnje nije mogao da dokaže, Agencija je izveštaj prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je ministar počinio neko krivično delo. Nakon dve godine, tužilaštvo je obustavilo postupak, a da nije utvrdilo poreklo novca. Rekli su samo da nisu utvrdili da je Vulin počinio delo iz njihove nadležnosti i predali predmet Prvom osnovnom tužilaštvu.

U Prvom osnovnom tužilaštvu kažu da su proveravali samo da li je ministar Vulin prijavio stan, ali ne i način na koji ga je stekao. I ovo tužilaštvo obustavilo je postupak.

Agencija je izveštaj poslala i Višem tužilaštvu u Beogradu, ali ni ono nije proveravalo otkud Vulinu novac za stan.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu

Comments are closed.