Vulin ignoriše pozive majki nestalih mladića za sastanak

Vulin ignoriše pozive majki nestalih mladića za sastanak

Aleksandar Vulin, Sanja Mihajlovic (foto: mup.gov.rs/KRIK)

Ministar policije Aleksandar Vulin izbegava da se sastane sa majkama trojice mladića koji su nestali u kriminalnim obračunima i da im informacije o tome da li policija istražuje nestanak njihovih sinova. On, međutim, u javnost često iznosi jezive detalje o tome kako su stradale navodne žrtve grupe Veljka Belivuka, među kojima mogu da budu i neki od nestalih mladića. „Strašna je činjenica da se o ovakvim detaljima informišemo iz novina“, kaže za KRIK Sanja Mihajlović, čiji je sin nestao 2019. godine.

Piše: Milica Vojinović

U istrazi koju vodi protiv grupe Veljka Belivuka policija je, kako tvrdi, rasvetlila nestanke trojice muškarca – Milana Ljepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Njih je, kako se sumnja, Belivukova grupa otela, a zatim i ubila. Slučajevi ostalih desetak mladića koji su takođe nestali u poslednje dve godine, a za koje policija veruje da su izgubili život u obračunima kriminalnih klanova, ostaju nerešeni. O njihovim nestancima nisu se zvanično oglasili ni policija ni tužilaštvo.

Od kada je počela istraga protiv Belivukove grupe majke trojice nestalih mladića obraćale su se ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, kao i direktoru policije Vladimiru Rebiću, kako bi saznale da li postoji istraga u ovim slučajevima i šta je do sada otkriveno.

„Ja od Vas tražim da mi razjasnite, kao najviša instanca u Vašoj instituciji, sve vezano za nestanak mog sina, odnosno za postupanje – nepostupanje Vaših službi“, piše u dopisu koji je Sanja Mihajlović, majka Gorana Mihajlovića koji je nestao 2019. godine, uputila Vulinu početkom aprila.

Prijem kod ministra, tražile su i Gordana Marković, čiji je sin Strahinja nestao prošle godine, kao i Mara Halabrin, majka Aleksandra – mladića čije je telo pronađeno, ali čije ubistvo policija nije rasvetlila. One su se zajedno obratile i direktoru policije, ali ni na jedan dopis im nije odgovoreno.

„Osećam se bespomocno, na izmaku sam snage. Oni više nikoga ne zanimaju, to je poenta“, kaže Mihajlović za KRIK i dodaje da je razočarana u rad institucija.

„Nemamo kome da se obratimo, institucije kojima bi trebalo da se obratimo kao da ne postoje.“

Majka ubijenog Aleksandra Halabrina, koji se dva meseca vodio kao nestao, a čije je telo pronašao žitelj sela u opštini Sopot, takođe se oseća bespomoćno zbog činjenice da im ni na jednu molbu za sastanak nije odgovoreno.

„Mislim da treba da nam objasne šta je dovelo do ovoliko misterioznih nestanaka. Ja želim da saznam zašto mog sina niko nije tražio nakon što sam prijavila nestanak“, navodi Mara Halabrin za KRIK.

U međuvremenu, roditelji nestalih mladića iz medija saznaju nove jezive detalje istrage protiv Belivukove grupe – poput one da su u kući u Ritopeku za koju se veruje da je korišćena za ubistva pronađene industrijske mašine za mlevenje mesa i da je na njima nađen DNK više žrtava. Ove informacije u javnost je često iznosio upravo Vulin. 

Roditelji su šokirani zbog toga što se njima ne daju nikakve informacije o nestancima njihove dece, ali se detalji iz istrage protiv Belivuka javno objavljuju.

„Strašna je činjenica da se o ovakvim detaljima informišemo iz novina“, ističe Mihajlović i pita „Kako (predstavnici vlasti) imaju vremena za slikanje i politizaciju?“ Ona dodaje da se brine da će slučaj njenog sina ostati nerasvetljen bez obzira da li je povezan sa Belivukovom grupom ili ne.

Kako je KRIK ranije pisao, najmanje 15 muškaraca nestalo je tokom kriminalnih obračuna u poslednje dve godine, a polovina njih je u trenutku nestanka imala manje od 24 godine. Njhovi roditelji su za KRIK opisali agoniju kroz koju prolaze od kada su im deca nestala. Objasnili su da su u policiji nailazili samo na ignorisanje i neizainteresovanost za nestanak njihove dece, a da su ih čak i maltretirali pretresajući im stanove i privodeći ih na saslušanja. 

Zbog nereagovanja policije neki od roditelja su vodili i svoju istragu, dolazili do informacija koje su kasnije predavali policiji, ali odgovore o nestanku dece do danas nisu dobili od nadležnih institucija. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Situacija se promenila nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja koja je delovala u okviru kavačkog kriminalnog klana, a policija i tužilaštvo su tokom istrage došli do dokaza da su neki od nestalih žrtve ove grupe.

Nestali mladići su, međutim, bili povezani sa obe kriminalne grupe koje su u ratu – kavačkim, ali i supraničkim, škaljarskim klanom. Roditelji zbog toga brinu da li će država nastojati da rasvetli samo nestanke za koje se Belivuk smatra odgovornim.

Navijačko-kriminalna grupa čiji je Belivuk najpre bio član, a nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, i vođa, povezana je  sa ljudima iz policije i vrha politike, o čemu je KRIK ranije pisao.

Među njima su generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, zatim uticajni pripadnik Žandamerije Nenad Vučković Vučko, a pojedini članovi ove grupe su više puta uslikani čak i u društvu predsednikovog sina. Vučićevu inaguraciju 2017. je obezbeđivao čovek blizak ovoj grupi. Niko od od ovih ljudi za sada nije niti saslušan niti obuhvaćen istragom.

Pročitajte ispovesti majki nestalih mladića

Comments are closed.