Vučić: Vulin kao predstavnik vlasti nije ništa ukrao

Vučić: Vulin kao predstavnik vlasti nije ništa ukrao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući na RTS-u otkriće KRIK-a da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, rekao je da u Vulina ima poverenje i da on nije ništa ukrao dok je na vlasti.

Piše: Milica Vojinović

Na konstataciju voditeljke Olivere Jovićević da je ministra Vulina „istraživačka mreža KRIK prozvala za stan“, Vučić je kazao je da mu je, dok je bio u Njujorku, rečeno da „postoji veliki napad na Vulina u Srbiji“, ali da je sa njim razgovarao o tome tek kada se vratio u zemlju.

Predsednik je rekao da u Vulina ima poverenje i da on nije ništa ukrao u vreme dok je na vlasti.

„Vulin je taj stan dobio pre nego što je na bilo koji način ušao u vladu. Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa“, rekao je Vučič i predložio da se istraga sprovede još jednom uveren da bi to i Vulin podržao.

„Da l mu je to dala sestra, tetka, strina ili je to uzeo od bilo koga iz neke tadašnje vlasti to je onda neko drugi kriv. I možete da govorite o tome da l je petljao ili je ovako ili onako, ali nije ukrao“, kazao je Vučić.

On je naglasio da je važan detalj da je Vulin stan dobio u junu mesecu 2012. godine, a da je vlada formirana u avgustu 2012. godine.

„Dakle, mi smo ovim ustanovili da Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa, ako su ove činjenice koje sam ja izneo precizne“, rekao je Vučić.

Vulin je, prema ugovoru koji poseduje KRIK i izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, stan kupio u julu 2012. godine, dok je bio poslanik Narodne skupštine. On je kao funkcioner bio obavezan tada da prijavi svoju imovinu što je i učinio.

Na mestu poslanika Vulin je bio dva meseca – već u avgustu 2012. postavljen je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Prema ugovoru, rok za otplatu stana bio je kraj septembra te godine.

Ministar Vulin je Agenciji objasnio da je više od 200.000 evra za kupovinu stana dobio od suprugine tetke iz Kanade. Agencija je, međutim utvrdila da ovo nije tačno jer na priznanici koju je predao nije bilo potpisa tetke, već samo njegove supruge. Takođe, Agencija je utvrdila da nije zabeleženo da je bilo ko od supružnika Vulin, kao ni tetka iz Kanade, uneo novac u Srbiju.

Nije bilo uplata ni na njegov račun, račun njegove supruge ili prodavca stana, iako je Vulin Agenciji rekao da je ceo iznos isplatio dan nakon overe ugovora.

Na pitanje novinara KRIK-a na koji način je tu sumu novca nezapaženo uneo u zemlju, s obzirom na to da se svaki iznos veći od 10.000 evra mora prijaviti, Vulin je rekao da je unosio u iznosima po 9.000 evra.

Nakon istrage Agencija je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal navodeći da se ne zna poreklo novca. Ipak, posle dve godine, tužilaštvo je obustavilo postupak protiv ministra navodeći da nije utvrdilo da je počinio neko krivično delo iz njihove nadležnosti.

Pročitajte priču o stanu ministra Vulina

Pročitajte Vulinov profil u KRIK-ovoj bazi imovine političara 

Comments are closed.