Vučić: Ne pada mi na pamet da imenujem odgovorne za rušenje

Vučić: Ne pada mi na pamet da imenujem odgovorne za rušenje

Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da mu ne pada na pamet da imenuje odgovorne za rušenje privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici. Na pitanje da li će tražiti ostavku gradonačelnika Beograda Siniše Malog, premijer nije želeo da odgovori.

Piše: Bojana Pavlović

„Ne pada mi na pamet (da imenujem odgovorne). Čekam da nadležni organi završe svoj posao i oni će onda to da urade. Ne morate svaki dan da vršite protivpravni pritisak na tužilaštvo i policiju da donose odluke kakve biste vi želeli da čujete. Neću dalje time da se bavim“, odgovorio je Vučič na pitanje novinara KRIK-a na konferenciji u Vladi Srbije.

Premijer je prošle nedelje rekao da su za rušenje objekata u privatnom vlasništvu odgovorni najviši organi gradske vlasti, ali je odbio da imenuje odgovorne.

Novinari KRIK-a danas su pitali premijera da li će tražiti ostavku gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali nije želeo da odgovori već je raspravu usmerio na drugu temu – imovinu svojih roditelja o čemu je KRIK pisao pre dva meseca.

Doniraj KRIK_300x140„Prvo moram da proverim kako su moji otac i majka pre 40 godina stekli imovinu. Odgovarao sam vam o tome, ali sad hoću da dopunim svoj odgovor. Istražujem svoje roditelje, kako su se upoznali, pošto je otac došao sa jedne strane Drine, a majka sa one strane Dunava. Da ih pitam kako su se našli, kako su se upoznali na Ekonomskom fakultetu… Kada to budem ustanovio,  baviću se drugim pitanjima. Važnije je da ljudi vide li su moji roditelji pošteni ili ne, da li su nešto krali, mislim da je to mnogo važnije.“, rekao je Vučić.

Na ponovljeno pitanje novinara KRIK-a da li je to njegov odgovor o ostavci Malog, Vučić je potvrdio da jeste.

Podsećamo, KRIK je pre dva meseca objavio priču u kojoj je otkrio da su premijer i članovi njegove porodice vlasnici sedam nekretnina u Beogradu, koje zajedno vrede preko milion evra. Priču pročitajte na ovom linku.

Premijer je danas rekao i da je javnost zainteresovana za rušenje u Savamali samo zato što tema može biti iskorišćena za politički napad na vladu.

„To je postala politička tema. Ništa drugo vas neće interesovati jer vas interesuje samo ono što mislite da može da bude politički napad na vladu Srbije i ništa više. Nećete više imati razloga za to jer ćemo i ovo da rešimo u skladu sa zakonom i u skladu sa političkim moralom“.

Rušenje privatnih objekata dogodilo se u noći nakon parlamentarnih izbora, 25. aprila. Tri neobeležena bagera srušila su oko 1000 kvadrata u vlasništvu privatnih firmi, a teren je obezbeđivalo tridesetak osoba sa fantomkama koji su zaustavljali i zadržavali građane, a neke su i legitimisali. Građani su se te noći obraćali policiji koja je odbila da izađe na teren uz objašnjenje da je takav nalog stigao sa vrha.

Nadležni su se o ovom događaju kontradiktorno izjašnjavali. Gradski čelnici odmah su se ogradili od događaja. Premijer je rekao da je siguran da iza rušenja ne stoji država, da bi prošle nedelje ipak kao krivce označio gradsku vlast.

Ombusman je utvrdio da su građani govorili istinu i da je policija odbijanjem da izađe da teren prekršila zakon i odbila da građanima pruži zaštitu.

KRIK je došao do snimaka rušenja koje je objavio četiri dana posle događaja. Policija je zatražila ove snimke od redakcije, obaveštavajući da radi predistražne radnje, po nalogu tužilaštva.

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da pratimo i istražujemo slučaj rušenja u Savamali. Samo uz donacije naših čitalaca možemo nastaviti sa radom! Kako da nas donirate, pogledajte na ovom linku.

4 Comments

  1. Oliver kaže:

    Ja vas iz KRIKA stvarno ne razumem, hocete li ostaviti institucije da rade svoj posao !!! Ovo sto sada radite iritira svakog normalnog coveka, svi smo zeleli istinu dobili je i sad onaj ko je jedini ovlasten da sudi u zemlji, vi hocete da nudete iznad njega. Ja jedva cek da vidim Vesica iza resetaka zbog mnogih stvari jos od ranije, ali ne mogu da osudim coveka ukoliko nije kriv. Mali mi je uzasno antipatican, i smatram da je nesposoban, i zelim da ne bude na celu grada, ali nije razlog da sudu ne dam da radi posao! Svi pomazemo Vucicu da se oslobodi losih kadrova i da krene sa pravim ljudima u nove pobede !!!

  2. Mirko Djordjević kaže:

    Nije mi jasno zašto policija i tužilaštvo ne saslušaju Vučića u vezi Savamale kad je on sam izjavio da po njegovom mišljenju postoje krivična dela u ovom slučaju i da on zna da je najviše gradsko rukovodstvo odgovorno. Institucije treba da rade svoj posao, a Vučić kao građanin i lice koje ima informacije o verovatno učinjenom krivičnom delu (dakle svedok) treba te informacije da da nadležnim organima u cilju vođenja postupka. Sve je to odmah trebalo da bude urađeno, kako se javnost i mediji ne bi bavili poslovima policije i tužilaštva.

  3. alan kaže:

    olivere, sedi jedan.