Vučić legalizovao kuću u Jajincima

Vučić legalizovao kuću u Jajincima

Aleksandar Vučić (foto: KRIK)

Porodična kuća predsednika Srbije Aleksandra Vučića sagrađena bez dozvole u beogradskom prigradskom naselju Jajinci, nedavno je legalizovana. Prema podacima katastra površina kuće povećala se u međuvremenu sa 174 na 236 kvadratnih metara.

Piše: Milica Vojinović

Kuća u koju predsednik dovodi bitne goste iz inostranstva i pokazuje im vinski podrum, a koja je „na divlje“ sagrađena devedesetih godina, nedavno je legalizovana.

Ova porodična kuća i najveća nepokretnost porodice Vučić u katastar je upisana 2009. godine kao objekat izgrađen bez dozvole. Kako je novinarima KRIK-a pre oko dve godine rečeno u odseku za legalizaciju uprave Grada Beograda, Vučićeva porodica slala je zahteve da se objekat legalizuje. To je novinarima rekao i Vučić u intervjuu 2016. godine.

„To je najmanja kuća u okruženju. Otac je ’92 uzeo plac, a ’93 počeo da gradi. Nije legalizovana zato što nije bilo moguće da se legalizuje ikome na tom mestu“, rekao je Vučić u intervjuu za KRIK. „Već peti put podnosi zahtev za legalizaciju, valjda će sad da legalizuje.“

Medijski napad na KRIK

U toku istraživanja Vučićeve imovine KRIK je bio meta napada prorežimskog tabloida „Informer“. Urednik ovog lista, Dragan Vučićević, javno je napao novinare KRIK-a na Pinku, a zatim i u svojim novinama.
Objavljivao je da je urednik KRIK-a mafijaš, sadomazohista, špijun i medijski terorista i govorio da je cilj istraživanja KRIK-a da se dokaže „da je Vučić kriminalac i da ima nešto što nema“. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je zbog ovih laži tužio Informer i Vučićevića. Sud je prvostepenom presudom naložio da Vučićević uredniku KRIK-a isplati 150.000 dinara.

Kako se vidi na sajtu Geodetskog zavoda, kuća je legalizovana, a došlo je i do promene kvadrature ovog objekta. Ranije je pisalo da je površina kuće 174 kvadratna metra, dok je po najnovijim informacijama kvadratura povećana na 236. Nije, međutim, poznato da li je porodica Vučić dogradila ovaj objekat ili je pri legalizaciji izračunata i u katastar upisana veća kvadratura. Pored kuće nalazi se i manji, pomoćni objekat površine 55 kvadratnih metara.

Imovinu predsednika Vučića KRIK je prvobitno objavio u sklopu istraživanja imovine članova Vlade Srbije, kada je on bio premijer. Tada su novinari KRIK-a otkrili da je predsednik Vučić vlasnik jedne garsonjere od 30 kvadrata, ali da članovi njegove porodice poseduju nekretnine ukupne površine od oko 800 metara kvadratnih.

U ove nekretnine spadaju četiri stana na Novom Beogradu, stan na Vračaru, zemljište u Bečeju i Sremskoj Mitrovici, kao i kuća u Jajincima. Ukupna vrednost nekretnina porodice Vučić je viša od 1,2 miliona evra, prema proceni agencije koja se bavi prodajom nekretnina, a koju su novinari KRIK-a angažovali.

Vučićev profil u bazi imovine političara ažuriran je tokom istraživanja imovine kandidata za predsedničke izbore 2017. godine.

Pogledajte deo intervjua u kome Vučić govori o nekretninama

Imovinu predsednika Vučića i članova njegove uže porodice u pogledajte ovde.

4 Comments

 1. Nikola kaže:

  Fact facts, bravo, dobar tekst

 2. Branka kaže:

  Kada se kupuje plac prvo se proveri da li sme na njemu da se gradi i koji su uslovi.
  On kao pravnik nije smeo sebi da dozvoli da gradi bez uslova za izgradnju( u ono vreme su se izdavali uslovi).
  Sram ga bilo, covek koji se bavi i bavio drzavnim uredjenjem svesno krsi zakon.A dok je cekao legalizaciju,
  usput je dogradjivao, zato je toliks razlika u kvadraturi.Inace, radikali su specijalisti za nelegalnu gradnju.

 3. bane kaže:

  Koliko je kriva nasa administracija, o tome ne pisete. I ja sam cekao da mi se kuca legalizuje vise od 20 godina. I na kraju, jedva sam uspio…Pisite malo o zutoj opoziciji i njihovim tajkunima…..

 4. Ivan kaže:

  Kako stoji porodica Milosevic sa kvadratima?
  Kako stoji porodica Tadic sa kvadratima?
  Kako stoji porodica Djilas sa kvadratima?
  Kako stoji porodica Jovanovic sa kvadratima?
  ….