„Informer“ kažnjen zbog neistina o uredniku KRIK-a

„Informer“ kažnjen zbog neistina o uredniku KRIK-a

„Informer“ i njegov urednik Dragan Vučićević moraće da plate 150.000 dinara odštete uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću jer su ga u serijalu tekstova nazivali „sado-mazo francuskim špijunom“, „saradnikom mafije“ i „teroristom“, prema prvostepenoj presudi Višeg suda. „Informer“ je kažnjen i zbog narušavanja Dojčinovićeve privatnosti jer je objavio fotografije iz njegovog privatnog života.

Piše: Jelena Radivojević

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tužio je u aprilu 2016. godine „Informer“ i njegovog urednika Dragana Vučićevića tražeći odštetu zbog povrede časti i ugleda, kao i zbog iznošenja detalja iz privatnog života.

„Informer“ je optuživao urednika KRIK-a da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazhista“ i „terorista“  koji „pakuje afere“ Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Sud je presudio u Dojčinovićevu korist  i kaznio „Informer“ sa 130.000 dinara zbog povrede časti i ugleda i sa još 20.000 dinara zbog povrede prava na privatnost.

„Informacijama iznetim u navedenom tekstu (Informera) dovodi se do zaključka da je (Dojčinović) deo medijsko- političko-tajkunske mafije reketaša koji planiraju da ruše državu, iako takvi navodi nisu potkrepljeni dokazima (…) pa je zbog toga po oceni suda povređena pretpostavka nevinosti“, navodi se u presudi.

Utvrđeno je i da „Informerovi“ tekstovi mogu da kod čitaoca izazovu osudu i prezir prema Dojčinoviću.

Tabloid je neistinama, prema mišljenju suda, „stvorio utisak da Dojčinović zaista sarađuje sa narko-dilerima, kriminalcima, korumpriranim policajcima i agentima pojedinih stranih službi i da priprema najprljaviji udarac na premijera i državu“.

Na sudu je otkriveno da nisu tačne informacije koje je „Informer“ objavio u tekstu „Novinarska narko-veza“ u kome se navodi da je Dojčinović informacije o nekretninama predsednika Aleksandra Vučića dobio od „osuđivanog narko-dilera“ Vojislava Jenića.

Tada je na naslovnoj strani ovog tabloida objavljena i fotografija načinjena skrivenom kamerom na kojoj su Jenić i Dojčinović – zbog čega je urednik KRIK-a pokrenuo odvojeni postupak pred Zaštitnikom građana sumnjajući da je fotografiju napravila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

U spornom tekstu „Informera“ piše da je Jenić 1987. u Požarevcu osuđen zbog prodaje droge. Iz suda u ovom gradu su se, međutim, izjasnili da takva presuda ne postoji, niti da je protiv Jenića vođen postupak.

Sud je utvrdio i da ne postoje dokazi da je Dojčinović vraćen sa granice sa Rusijom jer je strani špijun, kako je „Informer“ pisao.

Ugrožena privatnost

Sud je utvrdio da su privatne Dojčinovićeve fotografije na kojima se vidi kako učestvuje u suspenzijama (vrsta ekstremnog sporta) objavljene bez njegove saglasnosti.

Ovo je prema stavu suda narušavanje Dojčinovićeve privatnosti jer se fotografije ne odnose na posao kojim se bavi kao javna ličnost, pa ne postoji opravdan interes javnosti da budu objavljene bez njegove saglasnosti.

„Informer“ će morati da plati sudske troškove a biće i obavezan i da objavi presudu u štampanom i online izdanju nakon što postane pravosnažna. Stranke u postupku imaju pravo žalbe na ovakvu presudu.

Podsetimo, serija napada na KRIK-ove novinare i urednika posebno je bila agresivna tokom istraživanja imovine i poslova tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

U intervjuu za KRIK premijer se ogradio od ove medijske hajke, istakavši da Dojčinovića „ne doživljava kao državnog neprijatelja“

„,Informer’ nije moj list. To je privatni list, a nemojte da ih etiketirate kao moj zato što vam se ne sviđa šta pišu“, rekao je Vučić.

Postupak protiv BIA u toku

Pored tužbe, Dojčinović je pokrenuo i postupak kod Zaštitnika građana u kojem se žalio na postupanje BIA koja ga je pratila, prisluškivala, tajno slikala i informacije dostavljala „Informeru“.

Zaštitnik građana je započeo postupak kontrole rada BIA u Dojčinovićevom slučaju u avgustu 2016 godine. Do danas se, međutim, ova obaveštajna agencija nije izjasnila u vezi sa ovim slučajem.

Zbog toga je 16. maja ove godine Zaštitnik građana poslao dopis BIA u kojem im je dao rok od 21 dana za izjašnjenje. 

Pročitajte više o medijskim napadima na KRIK

3 Comments

  1. Gabriella Lazzarini kaže:

    Najzad neka pravda.

  2. др kaže:

    Е,да су му забранили 6-сто месечно излаженје,то би била права казна.

  3. Andrija kaže:

    Ovo je smesna kazna za Informer i ,,ono”
    Da je normalna drzava, bilo bi minimum sedam cifara