Vučić još nije pročitao izveštaj Zaštitnika građana

Vučić još nije pročitao izveštaj Zaštitnika građana

Aleksandar Vučić (foto:KRIK)

Premijer Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da su u bespravno rušenje objekata u Savamali umešane državne institucije. Vučić je rekao i da još nije pročitao izveštaj Zaštitinika građana o nepravilnostima u radu policije prilikom rušenja.

Piše: Pavle Petrović

„Bilo bi naročito neozbiljno i strašno da ja nešto negiram, a da istraga nije okončana“, odgovorio je Vučić danas na pitanje da li postoji mogućnost da su pojedine državne institucije umešane u bespravno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali tokom noći 25. aprila.

Doniraj KRIK_300x140Izveštaj Zaštitinika građana Saše Jankovića u kojem je utvrdio da je policija prekršila zakon kada je, prilikom rušenja objekata u Savamali, odbila da izađe na teren i uskratila građanima zaštitu, Vučić još nije pročitao.

„E, nisam ga pročitao, ali sam rekao svima da postupaju po instrukcijama Zaštitinika građana. Dakle, postupio sam u skladu sa zakonom, a toliko obaveza imam – ne biste verovali.“

U izveštaju objavljenom 9. maja Zaštitnik je naveo da policija nije postupila jer je takav nalog stigao sa „vrha“. Janković je zaključio da navedeni propusti u radu nisu rezultat propusta pojedinaca, već su očigledno organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga.

Vučić je pre dve nedelje izjavio da onaj ko je srušio objekte „stvarno nije normalan“ i da bi dobio njegov aplauz da je rušio u toku dana.

Objekti u privatnom vlasništvu u Savamali srušeni su pre četiri nedelje, u noći nakon izbora. Dok su bageri rušili tridesetak osoba sa fantomkama obezbeđivalo je teren, zaustavljalo i legitimisalo slučajne prolaznike. Maskirani napadači su im oduzeli mobilne telefone, a neke od njih i lišili slobode.

Nakon Jankovićevog izveštaja, Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od unutrašnje kontrole policije da proveri učešće policijskih službenika u događajima u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila.

U okviru istrage ovog slučaja policajci iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta tražili su od novinara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK snimak na kome se vidi rušenje objekata u Savamali. Snimak pogledajte ovde.

Pročitajte sve vesti o rušenju objekata u Savamali.

Dopada Vam se kako KRIK prati slučaj Savamala? Pomozite nam da nastavimo da radimo – kliknite za više informacija.

 

2 Comments

 1. Miodrag kaže:

  Da je moguce da ne postoje snimci sa sigurnosnih kamera koje prate saobracajnice?
  Verujem da bi moglo da se utvrdi odakle su dosli bageri ili kuda su otisli.

 2. Strani Placenik kaže:

  Naravno da nije imao vremena da procita izvestaj Zastitnika gradjana , zbog silnih obaveza koje ima.
  Ali je zato procitao i zapamtio sve blize i dalje rodjake sa sve godinama rodjenja onog glasaca od 144 god.
  Jer to je najvaznije u Srbiji. Rusenje pod fantomkama je nebitna stvar.
  Verovatno ce tako reagovati ako se desi da fantomke sruse nelegalne vikendice Predsednika mu i sina njegovog.