VSS: Komentari funkcionera SNS-a napad na celokupno pravosuđe

VSS: Komentari funkcionera SNS-a napad na celokupno pravosuđe

Foto: Visoki savet sudstva

Visoki savet sudstva (VSS) osudio je reagovanje funkcionera Srpske napredne stranke na prvostepenu presudu sudije Biljane Mraović kojom je oslobodila gradonačelnika Šapca.

Piše: Milica Vojinović

U saopštenju VSS navodi da izjave funkcionera SNS-a o prvostepenoj presudi gradonačelniku Šapca predstavljaju direktan napad na sudiju Biljanu Mraović, kao i na sudije koje će odlučivati po žalbi na presudu.

Ove reakcije predstavljaju napad na celokupno pravosuđe, navodi VSS.

„Na ovaj način se izaziva strah i nesigurnost sudija i ugrožava njihova samostalnost i nezavisnost, a kod građana se stvara nepoverenje u rad sudija“, saopštio je VSS.

Podsećaju i da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Reakcija Visokog saveta sudstva usledila je pošto je udruženje Društvo sudija Srbije zahtevalo od ove institucije da osudi komentare zvaničnika vladajuće partije rekavši da se ovakvim ponašanjem ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva.

Podsetimo, poverenici Gradskog odbora SNS-a krajem marta su komentarisali oslobađajuću presudu protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića. Rekli su tada da je „odluka sudije Biljane Mraović presedan“ jer nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji protiv kog je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu nije oslobođen.

U svom saopštenju naveli su tada i da je sudija Biljana Mraović ‘imala dodatni motiv’ za oslobađanje Zelenovića jer je dva meseca po početku prostupka njena ćerka dobila posao vaspitačice u tamošnjoj predškolskoj ustanovi.

Comments are closed.