Vojska tvrdi da je novinarku KRIK-a zaustavio jedan policajac, a prećutkuje ostale muškarce i da joj je otet telefon

Vojska tvrdi da je novinarku KRIK-a zaustavio jedan policajac, a prećutkuje ostale muškarce i da joj je otet telefon

Bojana Pavlović (foto: Voice of America)

Vojska Srbije tvrdi da je jedan pripadnik vojne policije u junu ove godine zaustavio novinarku KRIK-a Bojanu Pavlović pošto je fotografisala štićeno lice – osobu koja ima policijsko obezbeđenje – predstavio se i pokazao značku, ali ne pominje da je sa njim bilo još muškaraca od kojih je jedan novinarki oteo telefon. Odgovor vojske stigao je nakon što je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu KRIK-a i Pavlović u vezi sa ovim događajem koji se odigrao kada je fotografisala predsednikovog sina u društvu huligana bliskog kavačkom klanu.

Piše: Milica Vojinović

KRIK se obratio vojsci da utvrdi da li je bilo njenih pripadnika među muškarcima koji su u junu zaustavili novinarku Bojanu Pavlović nakon što je fotografisala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, u društvu huligana Aleksandra Vidojevića kog je policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana. Od vojske smo tražili i da utvrdi da li su vojnici, ukoliko su presreli novinarku, prekoračili svoja ovlašćenja ili napravili neki disciplinski prekršaj.

Kako je Pavlović ispričala, muškarci koji su se predstavili kao policajci tražili su da obriše fotografije jer „zbog toga mogu da imaju problema“. Uzeli su od nje ličnu kartu i novinarsku legitimaciju i rekli da će morati da sačekaju patrolu. Dok su proveravali podatke, pridružila su im se dvojica mladića od kojih joj je jedan novinarki oteo telefon iz ruke na šta policajci nisu reagovali. Potom im je prišao Vidojević koji je vratio novinarki telefon i dozvolio joj da se udalji. Policajaca više nije bilo, a ni patrola se nije pojavila.

Vojska tvrdi da je novinarku zaustavio jedan pripadnik vojne policije koji se predstavio – pokazao značku i legitimaciju, međutim, u odgovoru ne navodi njegovo ime. Policajac je, kako piše, novinarku upozorio da ne sme da slika štićeno lice jer ga time može dovesti u opasnost.

„Na zahtev ovlašćenog službenog lica, novinarka je samostalno obrisala fotografije sa mobilnog telefona. Pripadnik vojne policije je nakon brisanja zahvalio imenovanoj i udaljio se sa mesta događaja“, piše u odgovoru vojske.

Vojska, međutim, ne spominje da je, osim neimenovanog pripadnika vojne policije, na mestu događaja bilo još osoba. Novinarka je ispričala u policiji da su je uz povike „Stanite, policija!“ zaustavila trojica muškaraca od kojih je samo jedan pokazao značku. Policajci nisu udaljili nepoznate muškarce koji su prišli, što je ukazivalo da se poznaju, a nisu reagovali ni kada je jedan od njih novinarki iz ruke oduzeo telefon – što takođe vojska u svom odgovoru ne spominje.

U odgovoru vojske piše da je novinarka fotografisanjem mogla da ugrozi štićeno lice, ali se nigde, međutim, ne navodi da je Vučićev sin sedeo u društvu osobe protiv koje se vodi više krivičnih i jedan sudski postupak i koja je u policijskim izveštajima označena kao član kavačkog kriminalnog klana. Ovaj klan umešan je u mafijaški rat u kom je u poslednjih šest godina život izgubilo više od 45 osoba.

Ipak, policajac je kao pretnju po štićeno lice procenio novinarku, a ne lice u društvu predsednikovog sina. Fotografija koju je novinarka napravila te večeri pokazala je četvrti javni susret Vučića i Vidojevića – pre toga su objavljene njihove fotografije sa svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, sa proslave Dana Republike Srpske i iz noćnog provoda.

Zbog ovog događaja, KRIK i novinarka Pavlović podneli su krivičnu prijavu zahtevajući od policije i tužilaštva da utvrde ko su muškarci koji su presreli novinarku – da li su to bili pripadnici policije ili vojske, da li su bili na zadatku, zbog čega su je zaustavili i u kakvom su odnosu sa muškarcima koji su joj oduzeli telefon. 

Prvo osnovno tužilaštvo je, međutim, odbacilo prijavu procenjujući da novinarka nije bila ugrožena već da je u pitanju njena subjektivna ocena. Tužilac Vojkan Ilić je takođe u odbačaju prijave napisao da mesto događaja nije pokriveno kamerama iako su novinari KRIK-a obilaskom terena uočili četiri kamere od kojih dve pokrivaju lokaciju. Tužilac nije pozvao na razgovor Vidojevića niti još jednog huligana u čijem je društvu sedeo Vučićev sin. Više o tome pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Razlog kaže:

    Sticeno lice uvek u drustvu huligana I mafijasa dovodi u opasnost novinarka koja to obelodanjuje neupucenim biracima? Dobro je da sticeno lice nije ugrozeno od huligana i mafijasa. Castan posao obavlja policija I Vojska, stiti kriminalne structure.