Vođi kavačkog klana sudi se zbog lažnih dokumenata

Vođi kavačkog klana sudi se zbog lažnih dokumenata

Radoje Zvicer/Odeljenje suda u Novom Sadu (foto: KRIK)

Radoju Zviceru, vođi kavačkog klana, danas je počelo suđenje u novosadskom Višem sudu zbog lažne lične karte i pasoša. Ovo je jedini postupak koji se u Srbiji vodi protiv njega uprkos tome što su ga predstavnici vlasti označili kao vođu kriminalne grupe i osobu koja priprema atentat na predsednika države Aleksandra Vučića.

Piše: Jelena Radivojević

Zvicer je optužen da je uticao na policajca Milenka Đukića iz Temerina da mu pomogne i obezbedi tuđa dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodan Zec, tvrdi tužilaštvo.

Đukić je takođe optužen i to da je Zviceru omogućio da dođe do dokumenata. Tužilaštvo tvrdi da je uvidom u policijski sistem video da se Zec odselio u Australiju još 1998, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nisu u policijskoj bazi i zato je bio pogodno iskoristiti njegove podatke.

Zviceru je, tvrdi tužilaštvo, u periodu od 2015. do 2017. Đukić nabavio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec i prijavio ga na adresi kod svog komšije u Temerinu. 

Đukić je na današnjem suđenju negirao optužbe i rekao da je stvarno mislio da prijavljuje Zeca. Ispričao je da ga je sa Zvicerom upoznao Davorin Baltić, inače bitan član kavačkog klana.

„Davorin Baltić me upoznao sa Slobodanom Zecom, za kog nisam znao tada da je Zvicer. Pitali su me da li mogu da ga prijavim negde u Srbiji da bi dobio papire. Proverio sam tog Zeca, da li je osuđivan i pošto nije bio, povezao sam ga sa svojim komšijom. Nikad posle toga nisam video Slobodana Zeca niti Davorina Baltića“, rekao je danas Đukić i naveo da je saznao da je u pitanju bio Zvicer tek kada je Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo postupak protiv njega.

Đukić tvrdi da nije znao ni da je Baltić iz kriminogene sredine, sve dok on nije ubijen u januaru 2018. godine.

Sudiji Ani Stamenić objasnio je da je Baltića upoznao preko kolege koji mu je bio komšija.

„Oficir policije Đukić, moj prezimenjak i on živeli su u istoj zgradi i Baltić je dolazio kod njega u Pap Pavla gde smo radili, možda smo otišli na piće par puta, tako sam viđao Baltića“, rekao je bivši policajac.

Đukić tvrdi da je komšiju Dušana Popovića upoznao sa osobom za koju je mislio da je Slobodan Zec, da mu je on dao dokumenta potrebna za prijavu prebivališta i da se tu njihova saradnja završila.

Popović je, međutim, danas svedočio na sudu i tvrdi da nikada nije video Zeca, odnosno Zvicera.

„Rekao mi je da će da prijavi kod mene svog kolegu koji želi sa porodicom da ode ’preko’, a ja sam to shvatio kao da je kolega policajac. Nikad nisam video Slobodana Zeca. Meni je Milenko Đukić napravo veliki problem sa ovim, dolazi mi policija na vrata, ja ne mogu da verujem da mi je neko koga znam ceo život napravio ovaj problem“, rekao je danas Popović.

Svedočila je danas i Sanja Ševo, službenica koja je primila zahtev za izdavanje dokumenata.

Ona tvrdi da je Zvicer sigurno pokazao ličnu kartu neke strane države sa fotografijom, jer u suprotnom ne bi ni otpočela proces izdavanja dokumenata. Istakla da se ne seća detalja.

Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je Zvicer šest puta tokom 2015. i 2016. koristio lažni pasoš za prelazak granice, piše u optužnici. 

Vođi kavačkog klana sudi se u odsustvu. On se nalazi u bekstvu pošto su za njim i Srbija i Crna Gora raspisale međunarodne poternice. 

Iako je Zvicera policija označila kao vođu kavačkog klana, a predstavnici vlasti javno optuživali za brojna krivična dela, ovo je za sada jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji. 

Pokušaj ubistva, optužbe i istraga u Crnoj Gori

Pod okriljem Zvicerovog kavačkog klana radila je i kriminalno-navijačka grupa „Principi“ koju je predvodio Veljko Belivuk. Ova grupa optužena je za pet ubistava, a tužilaštvo tvrdi da su žrtve otimali i odvodili u kuću u Ritopeku gde su ih ubijali. Njihova tela su potom mleli u mašini za mlevenje mesa i bacali u Dunav kako bi uništili sve tragove zločina koje su počinili. 

Zvicer nije optužen u ovom slučaju, ali su ga predstavnici vlasti u Srbiji često spominjali, najviše predsednik države Aleksandar Vučić. 

Vučić je, između ostalog, rekao da su Belivuk i članovi njegove grupe od svojih žrtava pravili ćevape i slali ih Zviceru.

„Ja mu poručujem: ‘Naći ćemo te bilo gde na svetu i za te ćevape ćeš morati da odgovaraš, zlikovče jedan. Đubre jedno banditsko što si mislio da možeš od ljudi ćevape da praviš i koji si to tražio”, poručio je Vučić Zviceru u maju prošle godine. 

Ministar policije Aleksandar Vulin je rekao da Zvicer priprema atentat na Vučića i izjavljivao da policija ima informacije o njegovom kretanju i tako faktički najavio njegovo hapšenje – do koga nije došlo. 

Za razliku od Srbije u kojoj je Zvicer optužen za korišćenje lažnog pasoša, u Crnoj Gori je prošlog oktobra sa još 13 osoba optužen za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i planiranje likvidacije. Osim njega, na optužnici je i Slobodan Kašćelan, koga tužilaštvo takođe označava kao vođu kavačkog klana. Optužnicu još nije potvrdio nadležni sud. 

Kavački klan je, podsetimo, poslednjih osam godina u ratu sa suparničkim škaljarskom klanom u kome je ubijeno više od 60 osoba. Zvicer se takođe našao na meti napadača – članovi suparničkog klana pokušali su da ga ubiju u Kijevu u maju 2020, teško su ga ranili, ali je preživeo. Kako je otkrio KRIK sa kolegama iz ukrajinskog Slidstva, optuženi za pokušaj uvbistva imali su pomoć tamošnjih policajaca

Godinama unazad novinari su dokazivali veze kavačkog klana sa državom i policijom. Tužilaštvo ih do danas nije do kraja ispitalo. Više o tome pročitajte ovde.

Više o optužnici protiv Belivuka pročitajte ovde

Comments are closed.