Vlada Srbije da obezbedi KRIK-u dostavljanje podataka

Vlada Srbije da obezbedi KRIK-u dostavljanje podataka

A. Vučić i T. Nikolić (foto: facebook)

Poverenik za informacije od javnog značaja zahteva da Vlada Srbije obezbedi dostavljanje podataka o radnom stažu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića.

Piše: Bojana Jovanović

U dopisu KRIK-u, Poverenik navodi da se Vladi obratio jer je izricanjem novčanih kazni u iznosu od 200.000 dinara iscrpeo zakonske mogućnosti da prinudi Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) da dostavi informacije od javnog značaja.

Doniraj KRIK_300x140Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije –KRIK tražili su od PIO fonda u novembru 2014. godine podatke o tome gde su Nikolić i Vučić bili zaposleni i u kom periodu pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zahtev je bio odbijen uz obrazloženje da spomenute osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Novinari su se potom žalili kancelariji Poverenika koji je zatražio od fonda da ponovo postupi po zahtevu. Fond je i tada odbio da dostavi podatke uz obrazloženje da isti predstavljaju poslovnu tajnu.

Poverenik je poništio ovu odluku ističući da, kada su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama van svake sumnje predstavljaju informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna.

Budući da se PIO fond oglušio o rešenja Poverenika da KRIK-u dostavi tražene podatke, kažnjen je dvema novčanim kaznama – u iznosima od 20.000 i 180.000 dinara.

Obraćanjem Vladi sa zahtevom da obezbedi dostavljanje podataka Poverenik je iscrpeo sve mere u okviru svojih nadležnosti.

Podsetimo, KRIK je pre dva meseca objavio istraživačku priču u kojoj je otkrio da su premijer i članovi njegove porodice vlasnici sedam nekretnina u Beogradu koje ukupno vrede više od milion evra. Priču pročitajte na ovom linku.

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da pratimo ovaj slučaj. Samo uz donacije naših čitalaca možemo nastaviti sa radom! Kako da donirate KRIK, pročitajte na ovom linku. 

2 Comments

  1. Marko Popov kaže:

    Dalje, celoj priči sad treba pridodati i pitanje: Ko je platio kazne i sa čijim novcem su plaćene?

  2. Славко kaže:

    Не може им нико ништа!