Visokopozicionirani član kavačkog klana uhapšen u Bugarskoj

Visokopozicionirani član kavačkog klana uhapšen u Bugarskoj

Foto arhiva

Predrag Knežević, pripadnik kriminalnog kavačkog klana, uhapšen je u Bugarskoj po međunarodnoj poternici crnogorskog Interpola, saopštila je policija Crne Gore. On bi trebalo da bude izručen Crnoj Gori radi izdržavanja kazne zatvora od godinu dana zbog pokušaja ubistva.

Piše: Milica Vojinović

Crna Gora je ranije za Kneževićem raspisala međunarodnu poternicu, a kako je saopštila policija ove zemlje, on se krio u više zemalja Evropske unije. Knežević je posedovao i lažna portugalska dokumenta na ime Branco Daniel, navodi se u saopštenju.

Prema podacima bezbednosnih službi, Knežević je visokopozicionirani član crnogorskog kavačkog klana. Njegov brat Dragan i on bliski su vođi ove grupe Radoju Zviceru.

Knežević se pominje i na snimku koji je nepoznata osoba objavila prošle godine na Jutjubu pod nazivom „Kavački klan“. Na tom snimku objavljena su imena i fotografije vodećih ljudi kavačkog klana, a među njima i Kneževićevo, kao i informacija da koristi lažnu bosansku ličnu kartu i pasoš na ime Miroslav Desnica.

Hapšenje vođe škaljarskog klana
Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, prošle nedelje je uhapšen u Turskoj i proteran u Srbiju. Vukotić, koga grčke vlasti potražuju zbog umešanosti u šverc 135 kilograma kokaina, imao je falsifikovana dokumenta zbog čega je protiv njega pokrenut postupak u Srbiji i određen mu pritvor. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

Kneževićevo ime se, međutim, nije našlo na optužnici koju je crnogorsko specijalno tužilaštvo podiglo protiv dvojice vođa kavačkog klana, Slobodana Kašćelana i Igora Božovića, i još 13 osoba u maju prošle godine. Oni su optuženi da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili više krivičnih dela, kao što su postavljanje bombe, iznuda, davanje mita i zelenašenje. Kašćelan i Božović su u bekstvu.

Kavački klan dobio je naziv po mestu Kavači u Kotoru, a grupa se bavi iznudama, zelenašenjem, ali i švercom droge. U istom gradu postoji i škaljarski klan.

Ove dve grupe blisko su sarađivale do 2014. kada je došlo do raskola i sukoba koji još traje. Uzrok tome je nestanak više od 200 kilograma kokaina u Valensiji, koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

U sukobu ova dva klana stradalo je više od 15 osoba kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji. Detaljnije o tome pročitajte u „Crnoj knjizi“, bazi mafijaških obračuna.

Comments are closed.