Veštak: Maja Adrovac verovatno držala metke u ruci

Veštak: Maja Adrovac verovatno držala metke u ruci

Milan Beko (foto: N1)

Suđenje za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka počelo je danas ispočetka jer je došlo do promene u sudskom veću. Na današnjem suđenju optuženi su kratko izneli odbrane, a Beko je ponovo dao iskaz o pokušaju ubistva na njega. Danas je svedočio i veštak za DNK Dušan Keckarević koji je rekao da je sigurniji da je Maja Adrovac bila u direktnom kontaktu sa čaurama nego da je njen DNK nekako prenet na njih.

Piše: Milica Vojinović

Optuženi za pokušaj ubistva Milana Beka Aleksandar Zdravković i Maja Adrovac danas su ponovo izneli odbrane. Oboje su ostali pri ranijim iskazima i negirali da su počinili krivično delo.

Optuženi Zdravković rekao je da se ne seća gde je bio i šta je radio na dan kada se pokušaj ubistva dogodio jer je od tada prošlo tri godine.

„Znam gde nisam bio i šta nisam radio“, rekao je on dodajući da nema nikakve veze sa onim što se desilo Beku.

Maja Adrovac rekla je da je taj dan provela u Velikom Mokrom Lugu zbog smrtnog slučaja.

Oštećeni Beko takođe je ostao pri ranijim iskazima. Rekao je da optužene ne zna od ranije, ali da je, kada je prvi put video Zdravkovića u tužilaštvu dobio utisak da bi on mogao biti osoba koja je pucala na njega.

Beko je danas opisao čega se seća u vezi sa događajem koji se desio 11. novembra kada je na njega pucano.

„Vremenom se prisećam detalja koje nisam imao u vidu pri ranijem davanju iskaza“, rekao je biznismen.

Prema njegovim rečima, sve se odigralo ispred njegove kuće. Ulica je bila poluosvetljena kada se automobil u kom je bio Beko, a kojim je upravljao njegov vozač, zaustavio. Beko je rekao da nije primetio da je pucač bio u blizini automobila dok mu vozač nije rekao: „Šefe, ovaj će da puca na Vas!“

Prvobitno je pokušao da se sakrije u automobilu, da bi u jednom trenutku izašao kako bi „ostvario fizički kontakt sa pucačem“.

Dva metka su ga pogodila u stomak kada je izašao iz automobila i oborila na zemlju. Kako je rekao, tada se uplašio da će ga napadač „overiti“ pa je počeo da se kotrlja i tako zadobio površinsku ranu na leđima.

Optuženi Zdravković obratio se Beku i rekao da pred njim stoji mirne savesti, da mu je žao zbog onoga što mu se dogodilo, ali da on nema veze sa tim.

On je pitao biznismena da li mu je policija pokazivala njegove slike, jer su njega policajci slikali privatnim telefonima, na šta je Beko odgovorio da nisu.

Beko se pridružio krivičnom gonjenju optuženih.

Veštak: Adrovac vrlo verovatno dirala metke

Veštak Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta koji je veštačio DNK pronađen na čaurama na licu mesta rekao je da ostaje pri svom ranijem nalazu. On je, međutim, dodao da je na osnovu određenih istaživanja na ovu temu koja su u svetu rađena i koja je u međuvremenu čitao, sada sigurniji da je Maja Adrovac bila u direktnom kontaktu sa mecima kojima je pucano na Beka.

Keckarević nije potpuno isključio mogućnost da je njen DNK na čaure prešao na drugi način, ali je istakao da je „mnogo više moguće“ da ih je onda dirala.

„Vrlo je verovatno da je kontakt nastao tako što je sve bilo u istoj ruci“, kazao je on.

Odbrana optužene Adrovac, međutim, tvrdi da je policija „namestila“ njen DNK materijal na čaurama.

Na pitanje advokatice Aleksandra Zdravkovića Milice Colić da li može da tvrdi da je drugi DNK Zdravkovićev, veštak je rekao da može da kaže sa umerenom sigurnošću, a ne sa apsolutnom kao za Adrovac.

Pokušaj ubistva Beka dogodio se u novembru 2014. godine, kada je na njega pucano ispred kuće na Senjaku.

Osam meseci posle napada uhapšena je Maja Adrovac. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla njen DNK. Ona je optužena za pomaganje iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac pokušaja ubistva.

Adrovac je u ovom postupku oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u decembru prošle godine i naložio novo suđenje. U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića, za koga se sumnja da je pucao, pa su postupci spojeni u aprilu i sada im se sudi po objedinjenoj optužnici.

Muž maje Adrovac je Ivan Adrovac koji se trenutno nalazi u pritvoru u Švajcarskoj gde je pod istragom zbog pljačke.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.