Veštaci u slučaju „Nana“: Alkohol i kokain nisu doveli do smrti Savkovića

Veštaci u slučaju „Nana“: Alkohol i kokain nisu doveli do smrti Savkovića

Ubijeni Aleksandar Savković (foto: fejsbuk)

Na suđenju za ubistvo Aleksandra Savkovića danas je konstatovano da alkohol i kokain koji su pronađeni u njegovoj krvi prilikom obdukcije nisu doveli do smrti, već da je  preminuo od posledica ranjavanja. Optuženi Nedeljko Grbović ranije je priznao da je pucao u Savkovića ispred beogradskog noćnog kluba „Nana“.

Piše: Jelena Radivojević

Početak današnjeg suđenja obeležilo je nezadovoljstvo sudije Marine Anđelković zbog kašnjenja Stefana Šapurića i Stevana Dukića, optuženih da su učestvovali u tuči koja je prethodila ubistvu, ali i zbog toga što je u sudnici bilo prisutno nekoliko prijatelja optuženog Nedeljka Grbovića. Anđelković je smatrala da u trenutnoj situaciji sa koronavirusom nije bilo neophodno da dolaze i „sve nas ugroze“.

Sudija je na početku rekla da suđenje formalno počinje ispočetka zbog promene člana sudskog veća, a tužiteljka i advokati su se saglasili da nema potrebe da optuženi ponovo iznose odbranu. Potom su advokati i sudija ispitivali sudske veštake lekara i balističara.

Doktor sudske medicine Dragan Ječmenica je rekao da je jasno da je Savković preminuo jer je upucan.

„Alkoholisanost i pristustvo tragova kokaina u organizmu Savkovića nije imalo uticaja na nastanak smrti, jer je smrt nastupila isključivo od karaktera povreda“, odgovorio je veštak na pitanje Grbovićevog advokata Vanje Gajića da li su alkohol i kokain koji su tokom obdukcije pronađeni u Savkovićevom telu mogli da dovedu do smrti.

Na pitanje sudije da li je mogla da se spreči Savkovićeva smrt Ječmenica je rekao da su povrede bile takve da je moralo doći do smrti, kao i da je ona nastupila brzo.

Sudski veštak iz oblasti balistike Miloš Kopečni utvrdio je da se pucač i žrtva bili udaljeni više od metar i da je Savković bio u uspravnom položaju blago nagnut napred.

Suđenje će biti nastavljeno sredinom jula kada će tužiteljka, advokati i sudije imati priliku da ispitaju sudsku veštakinju koja je dostavila dopusnko veštačenje psihičkog stanja Grbovića u noći ubistva.

Podsetimo, Savković je ubijen u decembru 2017.godine ispred beogradskog noćnog kluba „Nana”. Nedugo zatim uhapšen je Nedeljko Grbović koji je najpre tvrdio da se ne seća šta se dešavalo te noći, ali je kasnije na sudu priznao da je slagao jer se plašio odmazde navijača i ispričao sve detalje događaja.

On je rekao da je pucao jer se plašio da će Savković ubiti njega i njegovog sina koji je radio kao konobar u „Nani”.

Savković je bio navijač fudbalskog kluba „Rad“ iz Beograda i član ekipe ubijenog kriminalca i vođe Partizanove navijačke grupe „Janjičari” Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Ova grupa bliska je kavačkom klanu koji je godinama u ratu sa škaljarskim, a sukobu su se priključile i druge kriminalne grupe sa ovih prostora.

Zajedno sa Stankovićevom ekipom učestvovao je u demoliranju kafića „Holivud” u vlasništvu Aleksandra Vavića, vođe supraničke navijačke grupe „Alkatraz“, pokazuje dokumentacija koju poseduje KRIK. Zbog toga je bio osuđen na godinu dana zatvora.

Osuđivan je i za razbojništvo, nanošenje teških telesnih povreda, prodaju droge, kao i za ometanje pravde zbog pretnji sudiji izrečenih na suđenju.

Optuženi Grbović takođe je ranije osuđivan – dve godine i šest meseci je robijao zbog krađe, pokazuju dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *