Veselin Simonović: Ljuštenje Dačića

Veselin Simonović: Ljuštenje Dačića

Veselin Vesa Simonović (foto: MC.rs) Veselin Vesa Simonović (foto: MC.rs)

Autor: Veselin Vesa Simonović

Tekst preuzet iz „Blica“

Da li možete da pretpostavite šta bi se desilo, primera radi, u Francuskoj, Austriji ili Nemačkoj kad bi mediji objavili snimak tamošnjeg ministra s nekim narko-bosom? U slučaju da odmah ne podnese ostavku, bio bi smenjen, a njegova stranka bi ga na hitnom kongresu izbacila da koliko-toliko ublaži štetu za neke buduće izbore. Niko ga ne bi pitao da li je znao s kim se sastaje i kakvi su mu to prijatelji i saradnici.

Potpredsednik naše vlade, ministar inostranih poslova i predsednik SPS-a Ivica Dačić neće podneti ostavku, stranka ga zdušno brani, a premijer Aleksandar Vučić ga neće izbaciti iz Vlade iako je cela Srbija videla kako ručava i razgovara s Mišom Bananom, koji je u međuvremenu osuđen (u odsustvu) za šverc narkotika.

Pođimo redom. Zašto neće podneti ostavku? Najpre zato što su ga tim snimcima već ucenjivali a on se uspešno selio iz vlade u vladu. Dačić je već dokazao da je političar sa devet života i sad se, iako nervozno i neuverljivo, brani napadajući bivšu vlast i Borisa Tadića, sve računajući na to da će ga Vučić zaštititi.

Svi u SPS-u znaju da bi se bez Ivice Dačića samouništitli u frakcijskim borbama i da na izborima ne bi prešli izborni prag. Braniće ga oni do poslednje banane…

I Aleksandar Vučić je znao za te snimke kad je, bez ikakve nužde, pozvao Dačića da mu bude potpredsednik Vlade i ministar. SNS-a i ministrima iz njenih redova je objavljivanje snimaka dobro došlo da ospu paljbu po Dačiću i javnosti to predstave kao krucijalni dokaz da mora da se ide na vanredne izbore. Mogla bi to biti mala pomoć Vučiću ako se odluči da ide na vanredne izbore, iako je jasno da i bez socijalista ima komotnu većinu u parlamentu.

Tako smo, osim tri rijalitija, dobili i četvrti, politički (koji se emituje i na Javnom servisu, naravno ne njihovom krivicom), i potpuno je nebitna rasprava ko je glavni režiser, odnosno da li snimke distribuira BIA, policija ili tužilaštvo i po čijem nalogu. Mnogo je, čini se, bitnije da se još jednom pokazalo da su tajne službe i policija uvek spremne da budu na usluzi onima koji su na vlasti i da im ništa nije strano. Naši političari, međutim, zaboravljaju da te službe i dalje funkcionišu kao sistem bez kontrole i da već i za njih spremaju snimke da ih ucenjuju kad ne budu toliko moćni. Tužilaštvo bi, ako želi da dokaže da ima bar malo nezavisnosti, moralo javnosti da objasni zašto do sada Dačić nije saslušan povodom ovih snimaka.

1 Comment

  1. ACO kaže:

    Pozdrav iz Toronta
    Pratim sva desavanja u Srbiji koliko mi vreme dozvoli .
    Ova poslednja desavanja oko dacica potvrdjuju moju sumnju da je kompletna srpska nacija drogirana i i slepa osamucena raznim lazima sadasnjeg rezima i onih prethodnih.
    Samo pre par dana ovde kod nas u vladajucoj stranci aktuelnog premijera dvojica ljudi sa izborne liste su malo prekoracikla svoja ovlastenja i oni su odmah smenjeni sa izborne liste 9ovde je sad predizborna kampanja) ali ne onakva kao sto bude u Srbiji. Politicari su daleko obzirniji i realniji od Tih tamo u Srbiji. Sta reci narod ne reagira na sve lazi na sve kriminale koji se dogadjaju zive se ispod crte i onda sledi pitanje . KO VAM JE KRIV sami ste izabrali i dali lazovima da sa vama manipulisu