Upravni sud: Vlada da odgovori na zahtev KRIK-a o nabavci kamera za Kosovo

Upravni sud: Vlada da odgovori na zahtev KRIK-a o nabavci kamera za Kosovo

Foto: KRIK

Upravni sud naložio je Vladi Srbije da odgovori na zahtev novinara KRIK-a kojim su tražili kopiju dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom kamera u opštini Zvečan na Kosovu. Nabavka kamera, vredna oko milion evra, obavljena je dok je na čelu Kancelarije za KiM bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu.

Piše: Milica Vojinović

Proveravajući imovinu ministra Aleksandra Vulina, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da on ne može da objasni poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan i to dovela u vezu sa javnom nabavkom kamera za opštinu Zvečan na Kosovu.

Agencija je posumnjala da je nabavka koju je sprovela Kancelarija za KiM sa Vulinom na čelu koruptivna jer je posao dodeljen po hitnom postupku firmi „DBS Konsel security service“ čiji je vlasnik Vulinov prijatelj, kao i činjenicu da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno. O ovom poslu 2014. godine pisao je i „Insajder“.

Novinarka KRIK-a zatražila je zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja dokumentaciju u vezi sa ovom nabavkom. Iz Kancelarije joj je, međutim, odgovoreno mejlom da su dokumenta označena kao „strogo poverljiva“ i da ih neće dostaviti.

Protiv Kancelarije, koja je telo Vlade Srbije, ne može da se izjavi žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, pa je KRIK pokrenuo upravni spor protiv Vlade Srbije u decembru 2017. godine.

Presudom, koju je nakon više od godinu dana doneo Upravni sud, Vladi je naloženo da u roku od 15 dana dostavi zvaničan odgovor novinarki KRIK-a u vezi sa njenim zahtevom, kao i da plati troškove u iznosu od 16.500 dinara.

Ukoliko Kancelarija i zvanično odbije da dostavi dokumentaciju, KRIK će pokrenuti novi postupak kako bi dobio dokumenta.

„Tetka iz Kanade“

Na korupciju u nabavci kamera Agencija je posumnjala u toku provere imovine ministra Vulina – kada on nije mogao da objasni odakle novac za kupovinu luksuznog stana vrednog više od 240.00 evra.

Kada je prijavljivao imovinu, Vulin je naveo da je novac za stan stekao prodajom druge nekretnine. On je, naime, prethodni stan prodao bratu za 38.000 evra, a prva rata koju je bračni par Vulin uplatio za novi stan iznosila je 40.000 evra.

Agencija je to primetila, te je zahtevala od njega da objasni na koji način je stan plaćen pogotovo imajući u vidu da je Vulin stan kupio samo mesec dana pošto je postao narodni poslanik.

On je zatim promenio priču rekavši da su supruga Nataša i on novac pozajmili od njene tetke iz Kanade.

Nakon što je utvrdila da ne postoje dokazi da je Vulin zaista pozajmio novac, Agencija je dostavila izveštaj Tužilaštvu za organizovani kriminal i navela da treba proveriti upravo nabavku kamera.

Postupak je, međutim, okončan a da tužilaštvo nije ni ispitivalo da li je novac proistekao iz krivičnih dela, niti proveravalo spornu nabavku kamera. Tužilaštvo nije saslušalo ni ministra Vulina, niti je pronašlo tetku koja mu je navodno pozajmila novac, pokazuje službena beleška do koje je došao KRIK.

Izveštaj Agencije proveravala su još dva tužilaštva – Prvo osnovno i Više tužilaštvo u Beogradu – ali su oba odlučila da ne pokrenu postupak i zatvorila slučaj.

Priču o „Tetki iz Kanade“ pročitajte ovde.

Pogledajte šta od imovine poseduje Aleksandar Vulin.

Comments are closed.