Ukrajinski policajac među uhapšenima za pokušaj likvidacije Zvicera

Ukrajinski policajac među uhapšenima za pokušaj likvidacije Zvicera

Rostislav Černobrovij (foto: strana.ua/printscreen)

Među uhapšenima zbog sumnje da su pokušali da ubiju vođu kavačkog klana Radoja Zvicera u Kijevu osim četvorice državljana Srbije i Crne Gore je i policajac Rostislav Černobrovij, ali tu informaciju je ukrajinska policija prećutala u svom saopštenju medijima, piše portal Slidstvo.Info. Iz tamošnje policije novinarima nisu odgovorili na pitanja zbog čega je policajac među osumnjičenima za pokušaj likvidacije i kakvu ulogu ima u ovom slučaju.

Piše: Bojana Jovanović

Policajac Rostislav Černobrovij, poput ostalih osumnjičenih za pokušaj ubistva Radoja Zvicera, fotografisan je odmah nakon hapšenja u Odesi, pokazuje fotografija do koje su došli novinari ukrajinskog portala „Slidstvo.Info“. 

Černobrovij se, osim fotografije, vidi i na snimku hapšenja koji je objavila ukrajinska policija – kako sedi u kombiju poput ostalih osumnjičenih za pokušaj likvidacije Zvicera. Lice mu je na snimku cenzurisano, ali on je osoba u tamnoj jakni sa sivim prugama na rukavima. 

Černobrovij je, poput ostalih, fotografisan pri hapšenju u Odesi (foto: strana.us)

Uprkos tome, ukrajinska policija u zvaničnom izveštaju nije spomenula Černobrovija, niti je odgovorila na pitanja novinara „Slidstvo.Info“ o tome kakvu je ulogu on imao u pokušaju ubistva i da li je i zbog čega uhapšen. 

Ubrzo nakon hapšenja, Černobrovij je pušten i vratio se na posao.

On je bivši učesnik rusko-ukrajinskog rata kao pripadnik policijskog bataljona u Kijevu, a nije želeo da razgovara sa novinarima o hapšenju. On juče najpre nije odgovarao na njihove pozive, da bi ih potom pozvao i upitao zašto ga uznemiravaju.

„Razumete li da sam trenutno zauzet na poslu? Pogrešno ste razumeli fotografiju, na poslu sam u Kijevu, nisam nigde išao“, rekao je policajac novinarima portala „Slidstvo.Info“. 

Novinari ovog portala su informacije o tome da li je Černobrovij uhapšen pokušali da dobiju i od ministarstva policije, ali bezuspešno – rečeno im je samo da su privedene četiri osobe i da su u pitanju strani državljani.

Černobrovij je učestvovao u rusko-ukrajinskom ratu (foto: detective-info.com.ua)

Uhapšeni su, podsetimo, crnogorski državljani Emil Tuzović i Stefan Đukić, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog ubistva u Baru prošle godine. Osim njih, privedeni su srpski državljani iz Niša Petar Jovanović i Milan Branković koji se, kako KRIK saznaje, sumnjiče da su pucali u Zvicera. Svi su uhapšeni u Odesi, dok su pokušavali da pobegnu iz Ukrajine u Moldaviju. 

Zvicera su, kako se vidi na snimku koji je objavila ukrajinska policija, u utorak popodne napadači čekali na parkingu i presreli mu put dok je trčao. Pogodili su ga sa pet metaka i pobegli, da bi nedaleko odatle zapalili automobil koji su koristili. Zvicer je prebačen u bolnicu teško ranjen.

Ukrajinska policija navela je da je moguć razlog pokušaja ubistva Zvicera kriminalni rat u kojem se njegova grupa već godinama nalazi.

Kavački klan koji Zvicer vodi zajedno sa Slobodanom Kašćelanom, podsetimo, od 2014. je u ratu sa škaljarskim klanom. Povod za rat bila je svađa oko 200 kilograma kokaina, a u njemu je ubijeno više od 40 osoba širom Evrope, kako su utvrdili novinari KRIK-a. Sem na Balkanu, ubistva su se odigrala u Španiji, Holadniji, Nemačkoj, Austriji i Grčkoj.

Među ubijenima su slučajne žrtve, članovi porodica, prijatelji i saradnici, ali i vođe – tako je u Grčkoj početkom ove godine ubijen jedan od dvojice lidera škaljarskog klana – Igor Dedović. 

U rat su se uključile i druge bitne kriminalne grupe. Glavni saveznik „škaljaraca“ je grupa kriminalca Filipa Koraća, a uz kavački klan je, između ostalih, huliganska grupa „Janjičari“ koju je vodio ubijeni kriminalac Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a koja ima veze u srpskoj policiji i politici.

Više o ratu klanova pročitajte u našoj priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.