Ukinuta presuda ogranku Šarićeve grupe u Sloveniji

Ukinuta presuda ogranku Šarićeve grupe u Sloveniji

Tošić u sudnici (foto: printscreen jutjub Toptv Slovenija)

Dragan Tošić, optužen da je vođa slovenačkog ogranka narko-klana Darka Šarića, pušten je iz zatvora pošto je Vrhovni sud u Ljubljani ukinuo presudu kojom je 2019. bio osuđen 15 godina zatvora i slučaj vratio na ponovno odlučivanje, pišu slovenački mediji.

Piše: Milica Vojinović

Sudije slovenačkog Vrhovnog suda još nisu napisale presudu kojom se prethodna ukida, ali su donele odluku da se Tošić, kao i još četiri muškarca kojima se sudi s njim – Dragan Bjelkaš, Jakob Remškar, Peter Kermajer i Marko Bublić – puste na slobodu, piše slovenački 24ur.

Tošićev advokat Janez Koščak rekao je tamošnjim medijima da je sud uvažio njihov zahtev za zaštitu zakonitosti u kojem, između ostalog, tvrde da su dokazi koje su istražni organi prikupii u inostranstvu nezakoniti i traže da se izbace iz postupka.

Sud u Sloveniji je 2019. pravosnažno osudio Tošića na 15 godina zatvora, a sa njim je osuđeno i 14 osoba koje se terete da su članovi kriminalne grupe koju je predvodio. Neki od njih do sada su odslužili kaznu i izašli na slobodu. 

Ovo je bila druga presuda u ovom postupku – prvom iz 2012. Tošić je oslobođen optužbi. Ovakvu odluku sud je doneo pošto je prethodno iz dokaza izbacio prisluškivane telefonske razgovore koje su srpski organi poslali slovenačkom tužilaštvu. Presuda je potom ukinuta, a postupak ponovljen. 

Tošić je uhapšen 2010. u akciji „Balkanski ratnik“ u kojoj je pao narko-klan Darka Šarića i većina članova klana uhapšena. Slovanačko tužilaštvo utvrdilo je da je Tošić predvodio krak Šarićevog kriminalnog klana u ovoj zemlji. 

Šarić je u Srbiji prvostepeno osuđen za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina i pranje više od 20 miliona evra. Tošić je Kao i Tošiću, i Šariću je ukinuta pravosnažna presuda za šverc droge kojom je osuđen na 15 godina zatvora, pa sada presudu ponovo razmatra Apelacioni sud u Beogradu.

Pročitajte više o postupku protiv Šarića.

Comments are closed.