Ukinuta presuda grupi za proizvodnju ekstazija

Ukinuta presuda grupi za proizvodnju ekstazija

Tijana Stanković (foto: KRIK)

Presuda kojom je petočlana grupa na čelu sa Nenadom Stankovićem osuđena na ukupno 34 godine zatvora ukinuta je odlukom Apelacionog suda u Beogradu. Prvobitno je utvrđeno da je grupa u beogradskom naselju Resnik proizvela gotovo 100.000 tableta droge ekstazi.

Piše: Milica Vojinović

Sudije Apelacionog suda utvrdile su da je osuđujuća presuda grupi predvođenoj Nenadom Stankovićem za proizvodnju ekstazija nejasna, kao i da njihove kolege iz Višeg suda nisu utvrdile i razjasnile pojedine važne činjenice na osnovu kojih su presudu donele.

Tu presudu donelo je veće na čelu sa sudijom Vladimirom Mesarovićem pre gotovo godinu dana. 

Nenad Stanković tada je osuđen na 11 i po godina zatvora, njegova ćerka Tijana na sedam godina, dok je optuženom Aleksandru Mandiću izrečena kazna od osam i po godina. Kazne zatvora dobili su i Sava Panić i Mario Crnković – po tri i po godine, a sudija Mesarović je rekao da nije bilo dovoljno dokaza da su njih dvojica bili svesni da pripadaju kriminalnoj grupi.

Stanković je, kako je utvrdio sud, očigledno imao ulogu organizatora, dok je njegova ćerka bila zadužena da proizvedenu drogu daje Paniću i Crnkoviću koji su je dalje prodavali.

Sudija Mesarović je prilikom izricanja presude istakao da je kod osuđenih pronađena ogromna količina droge koju su proizveli, a koju su planirali da prodaju.

Grupa je, podsetimo, uhapšena krajem maja 2017. godine kada je policija kod Bubanj potoka u Beogradu presrela automobil u kom je pronađeno 2.000 tableta ekstazija. Policija je ubrzo povezala ovu drogu sa Stankovićevom grupom, a u prostorijama optuženog Mandića pronašla je još oko 95.000 tableta ekstazija ukupne težine oko 40 kilograma.

Istraga je utvrdila da je grupa proizvodila ekstazi u prvoj polovini 2017. godine i to u posebnoj laboratoriji u pomoćnom objektu porodične kuće optuženog Mandića. Tu su drogu proizvodili i tabletirali, a zatim je prodavali.

Comments are closed.