Grupa osuđena za proizvodnju ekstazija

Grupa osuđena za proizvodnju ekstazija

Tijana Stanković (foto: KRIK)

Petočlana kriminalna grupa na čelu sa četrdesetdevetogodišnjim Nenadom Stankovićem koja je u beogradskom naselju Resnik proizvela gotovo 100.000 tableta droge ekstazi osuđena je juče pred Višim sudom u Beogradu na ukupno 34 godine zatvora.

Piše: Milica Vojinović

Stanković je kao organizator grupe osuđen na 11 i po godina zatvora, njegova ćerka Tijana na sedam godina, dok je optuženom Aleksandru Mandiću izrečena kazna od osam i po godina.

Optuženi Sava Panić i Mario Crnković dobili su manje kazne – po tri i po godine zatvora, jer nije bilo dovoljno dokaza da su bili svesni da pripadaju kriminalnoj grupi, naveo je predsedavajući sudija Vladimir Mesarović.

Mesarović je istakao da je kod njih pronađena droga koju je grupa proizvela, a koju je trebalo dalje da prodaju.

Sudija je naveo i da je očigledno da je Stanković imao ulogu organizatora, da je nabavio opremu i materijal za proizvodnju droge, ali i davao naloge drugim optuženima šta treba da rade.

Njegova ćerka Tijana bila je zadužena da proizvedenu drogu predaje Paniću i Crnkoviću koji su je dalje prodavali, utvrdio je sud. Mandić je grupi omogućio da ekstazi proizvode u pomoćnom objektu pored kuće u kojoj stanuje u Resniku, naveo je sudija.

„Sud je imao u vidu da se radi o povelikoj, odnosno ogromnoj količini droge“, istakao je sudija Mesarović.

Iako je sudija naveo da je sudsko veće uzelo u obzir i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, izrečene kazne su blizu ili ispod minimalne koja je zakonom propisana.

„Sud smatra da su kazne odgovarajuće i dovoljne da utiču na njih da ne vrše više ovakva krivična dela“, rekao je sudija.

Grupa je uhapšena krajem maja 2017. godine pošto je policija kod Bubanj potoka u Beogradu presrela automobil „ford fokus“ koji su vozili Panić i Crnković. U gepeku automobila policajci su pronašli dve kese sa ukupno gotovo 2.000 tableta ekstazija. Ubrzo je utvrđeno da ove tablete Aleksandar Mandić doneo Tijani Stanković, a ona predala ovoj dvojici radi prodaje.

Policija je, zatim, pretresla Mandićeve prostorije i pronašla još oko 95.000 tableta ekstazija ukupne težine oko 40 kilograma.

Tužilaštvo je utvrdilo i da se grupa proizvodnjom i prodajom ekstazija bavila u prvoj polovini 2017. godine i to u posebnoj laboratoriji u pomoćnom objektu porodične kuće optuženog Mandića. Tu su proizvodili, tabletirali, a zatim prodavali ovu drogu.

Comments are closed.