Ukinuta presuda Delibašiću za pljačku zlatare

Ukinuta presuda Delibašiću za pljačku zlatare

Miloš Delibašić (foto: Kurir/Dragana Udovičić)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Miloš Delibašić osuđen na pet godina zatvora zbog pljačke zlatare „Israel Diamond Center“ u Beogradu 2008. godine i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Delibašić je optužen i za ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana, Luke Bojovića.

Piše: Bojana Jovanović

Ovo je trećestepena presuda u postupku. Najpre je Viši sud Delibašića oslobodio optužbi. Nakon žalbe koju je podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal, u februaru ove godine Apelacioni sud je preinačio presudu i Miloša Delibašića osudio na pet godina zatvora. Sada je trećestepeno veće Apelacionog suda predmet vratilo drugostepenom na ponovno odlučivanje. Obrazlažući odluku, veće je navelo da drugostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Delibašić je optužen da je bio član kriminalne grupe koju je organizovao Slaviša Novaković. Treći član grupe bio je Goran Bojanić, protiv koga je proces zastareo.

Optužnica do detalja opisuje izvršenu pljačku. U junu 2008. godine, nakon što su imali sve informacije o načinu obezbeđenja zlatare, zaposlenima, vrsti i količini robe koja se nalazi u radnji, Delibašić i Bojanić su nakon zatvaranja zlatare pratili zaposlenog do njegovih kola. Potom su ga ugurali u kombi „Mercedes“, u kojem su mu Novaković i Bojanić vezali ruke i noge žicom, oduzeli ključeve i daljinski upravljač za podizanje rolo-vrata zlatare. Radnika su naterali da im kaže šifru za otvaranje metalnog sefa u radnji, kao i gde se nalazi ključ od sefa, udarajući ga i preteći mu pištoljem.

Nakon toga dovezli su se do radnje i u nju je ušao Bojanić. S obzirom da nije uspeo da otvori sef, vratio se do kombija. Zatim je Novaković uveo radnika u zlataru i uz pretnju pištoljem ga naterao da otključa sef. U radnju je ušao i Delibašić, uzeli su satove i nakit iz sefa i otišli do kombija u kojem su ih čekali Bojanić i još jedna nepoznata osoba. Kombijem su se odvezli do Grocke, gde su ukradene stvari prebacili u drugo vozilo, a kombi zapalili. Plen pljačke činio je 481 komad raznih satova i nakita, ukupne vrednosti oko 3,5 miliona evra.

Miloš Delibašić je u julu 2013. godine uhapšen u Crnog Cori zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na tri meseca zatvora. Pod jakim obezbeđenjem, u martu 2014. godine je iz podgoričkog zatvora izručen Srbiji.

Delibašić, zajedno sa drugim članovima grupe koja je opljačkala zlataru, optužen je za ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe „zemunskog klana“ Luke Bojovića. Kao nalogodavac ubistva optužen je Slobodan Šaranović, brat poznatog crnogorskog mafijaša Branislava Brane Šaranovića, koji je ubijen 2009. godine u Beogradu. Optužnicom koja je podignuta krajem prošlog meseca njima se, osim ubistva Bojovića, na teret stavlja i ubistvo Bojovićevog saradnika Miloša Vidakovića u Budvi. Detalje o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

 

Optužnicu protiv Delibašića i drugu dokumentaciju registrovani korisnici mogu da pogledaju u bazi dokumenata.

Comments are closed.