Uhapšeno 10 osoba zbog ubistva novinarke na Malti

Uhapšeno 10 osoba zbog ubistva novinarke na Malti

Foto: daphnecaruanagalizia.com

Policija na Malti uhapsila je deset osoba zbog sumnje da su imale veze sa ubistvom istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije u oktobru ove godine, izjavio je danas malteški premijer Džozef Maskat. 

Piše: Jelena Radivojević

Maskat je rekao novinarima da su svi osumnjičeni za ovo ubistvo malteške nacionalnosti i da većina ima kriminalni dosije.

Galicija je ubijena u svom automobilu blizu kuće u kojoj je živela kada je pre dva meseca ispod njenog vozila podmetnuta bomba. Kako je tada javila malteška televizija, Galicija je dve nedelje ranije obavestila policiju da prima pretnje. Ovo ubistvo podsetilo je na ubistvo ukrajinskog novinara Pavela Šermeta, koji je stradao prošle godine kada je ispod njegovog automobila, takođe, postavljena bomba.

Galicija je bila istaknuta istraživačka novinarka koja je učestvovala u istrazi o „Panamskim papirima“ i bila je glasni kritičar korupcije na Malti. Njen blog, na kome je više puta otvoreno prozvala javne službenike zbog veza sa malteškim podzemljem, bio je veoma čitan.

Priče o „Panamskim papirima“ uzdrmale su zemlju jer su pokazale učešće premijera Muskata u pranju novca, kao i dvojice njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu ofšor kompanije s kojima su njih trojica povezana sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Premijer Muskat osudio je ubistvo Galicije i nazvao ga „varvarskim činom“, a bezbednosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi otkrili odgovorne.

„Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu govora“, rekao je tada Muskat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

Vlada Malte ponudila je tada milion eura kao nagradu za informacije o ubistvu novinarke, a u rasvetljavanje slučaja uključeni su i međunarodni stručnjaci iz FBI-a.

Comments are closed.