Uhapšeni zbog šverca kokaina osumnjičen i za špijunažu

Uhapšeni zbog šverca kokaina osumnjičen i za špijunažu

(foto: printscreen/MUP Hrvatske)

Bivši policajac Dražen Letić, koji je letos uhapšen zbog sumnje da je u učestvovao u međunarodnom švercu oko 600 kilograma kokaina, osumnjičen je i da je špijunirao za hrvatsku obaveštajnu službu, saopštila je Bezbednosno-informativna agencija (BIA). Za špijunažu, osim Letića, osumnjičen je i hrvatski inspektor Nikola Kajkić.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju BIA navodi da je tužilaštvu poslala krivičnu prijavu protiv Letića zbog sumnje da je prikupljao obaveštajne podatke i prenosio ih pripadnicima hrvatske službe i na taj način ugrozio bezbednost Srbije. Letića su Hrvati plaćali za ovu uslugu, piše BIA.

Letić je, kako se tvrdi, radio sa inspektorom hrvatske policije Nikolom Kajkićem. Kajkić je navodno u Srbiji okupio mrežu saradnika da prikupljaju podatke, vrbuju osobe za saradnju sa hrvatskim pravosuđem i dolaze do dokumentacije.

Kajkić je, navodi srpska služba, bio šef istražnog tima za ratne zločine koji je bio sastavljen radi ponovnog pokretanja istraga zločina nad Hrvatima, naročito u vezi sa slučajevima koji su već okončani pred sudovima u Srbiji.

Njegov cilj je bio, kako je BIA svojim obaveštajnim rečnikom u saopštenju navela, da „dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija naše zemlje da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički uticaj na pomenute odluke suda, te da se ugroze bezbednost, politički položaj i ekonomska stabilnost naše države“.

Letić je inače u julu uhapšen u međunarodnoj akciji „Familia“ kao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja je švercovala drogu iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, a predvodio ju je američki državljanin Majkl Doković.

Za krijumčarenje su koristili privatne avione. Nakon sletanja, kokain su utovarali na brodove i prebacivali na krajnja odredišta.

Letić je uhapšen u pokušaju krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku. Nadležni u Hong Kongu zaplenili 421 još kilogram kokaina, pa je akciji ukupno zaplenjeno nešto više od tone droge. Pronađeno je i dva milona evra u kešu, kao i skupoceni predmeti, poput automobila i satova, u vrednosti većoj od milion evra.

Akcija su izvele policije Hrvatske, Srbije, Češke, Švajcarske i Hong Konga u saradnji sa međunarodnim agencijama Europol, DEA i Fronteks.

Comments are closed.