Uhapšeni osumnjičeni za ubistva Milića i Božovića

Uhapšeni osumnjičeni za ubistva Milića i Božovića

Mesto na kome je eksplodirao Milićev automobil (foto: KRIK)

Tri osobe uhapšene su zbog ubistva Siniše Milića u junu i Draga Božovića u novembru ove godine, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. Milić je nastradao u eksploziji auto-bombe na Autokomandi, a Božović je upucan na Bežanijskoj kosi.

Piše: Bojana Jovanović

Policija je saopštila samo inicijale uhapšenih.

Zbog sumnje da je organizovao i izvršio ubistvo Milića uhapšen je D.D. (1992.), dok su zbog ubistva Božovića uhapšeni M.Ć. (1997.) i U.C. (2000.) – za kog se sumnja da je bio saučesnik.

Direktor policije Vladimir Rebić naveo je da MUP rasvetljavanjem ovih ubistva „pokazuje da nijedan kriminalac nije i neće biti spokojan“.

„Procenat rešenih ubistva ove godine iznosi 80 procenata, zbog čega sam veoma zadovoljan radom policijskih službenika“, naveo je Rebić u pisanoj izjavi dostavljenoj novinarima.

Ova Rebićeva statistika, međutim, razlikuje se KRIK-ovih podataka o ubistvima koja imaju odlike kriminalnih likvidacija.

Prema podacima „Crne knjige“, baze podataka kriminalnih ubistava, ove godine u Srbiji je izvršeno 27 takvih ubistava. U oko 44 odsto slučajeva postoje osumnjičeni, a ni u jednom od njih još nije počelo suđenje. U preostalih 56 odsto nema ni osumnjičenih. Detaljnije pogledajte u bazi „Crna knjiga“.

Ubistva Milića i Božovića

Siniša Milić ubijen je u junu ove godine kada je njegova „tojota“ eksplodirala dok je stajao na semaforu na Autokomandi.

Milić je bivši pripadnik policije Bosne i Hercegovine, a radio je i u srpskoj policiji do 2009. godine. Obezbeđivao je ubijenog crnogorskog kriminalca Luku Đurovića, kao i članove porodice kriminalca Luke Bojovića.

Bezbednosne službe Milića su označile kao člana barsko-budvanske kriminalne grupe na čijem čelu je Alan Kožar. Grupa se bavi švercom kokaina, pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama, a delovala je pod vođstvom Luke Bojovića. Bliska je škaljarskom klanu, a učestvovala je i u brojnim obračunima sa suparničkim klanovima zbog preuzimanja vođstva u švercu droge.

Milić je 2015. hapšen tokom afere „državni udar“. Ministar policije Nebojša Stefanović tada je rekao da je Milić „tokom 24 sata osam puta zatečen u obilasku Vučićeve porodične kuće“. Milića je označio kao člana kriminalne grupe bliskog Đuroviću i Bojoviću.

Dvadesetogodišnji crnogorski državljanin Drago Božović ubijen je krajem novembra ove godine. Upucan je u večernjim satima u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Kako su tada objavili mediji, na njega je pucano iz automobila u pokretu. Hitna pomoć prevezla ga je u zemunsku bolnicu u kojoj je preminuo četiri dana kasnije.

Mediji su ovu likvidaciju dovodili u vezu sa obračunima kriminalnih klanova navodeći da je Božović bio blizak kavačkom klanu.

Pogledajte „Crnu knjigu“ – bazu kriminalnih ubistava u Srbiji i Grnoj Gori 

Comments are closed.