Uhapšen kriminalac Darko Elez, čeka izručenje u Bosnu i Hercegovinu

Uhapšen kriminalac Darko Elez, čeka izručenje u Bosnu i Hercegovinu

Darko Elez (printscreen)

Kriminalac Darko Elez uhapšen je juče u Srbiji po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Bosna i Hercegovina i određen mu je pritvor do 18 dana. Elez je ranije u Srbiji osuđen za šverc droge, ali i oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva. Ministar policije Aleksandar Vulin ovo hapšenje predstavio je kao rezultat rata koji je predsednik države ranije objavio mafiji.

Piše: Bojana Jovanović

Elez je uhapšen juče po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Bosna i Hercegovina i saslušan u Višem sudu u Beogradu. Određen mu je pritvor koji može trajati 18 dana, a za to vreme Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine trebalo bi da Srbiji dostavi kompletnu dokumentaciju neophodnu za Elezovo izručenje, saopšteno je iz beogradskog suda.

BiH traži Eleza jer mu se u ovoj zemlji sudi da je bio jedan od vođa kriminalne grupe koja je, između ostalog, izvršila tri ubistva i nekoliko pljački banaka.

Iako je Elez uhapšen po međunarodnoj poternici i trebalo bi da bude izručen Bosni i Hercegovini ministar policije Aleksandar Vulin predstavio je ovo hapšenje kao rezultat rata države protiv mafije koji je ranije ove godine objavio predsednik Aleksandar Vučić.

„Hapšenje jednog od najzloglasnijih kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske je dokaz da će u obračunu sa mafijom najpre pasti najveći mafijaši. Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države“, naveo je Vulin u pisanom saopštenju.

Elez je poznat u kriminalnim krugovima i njegovo ime dovodi se u vezu sa trgovinom drogom, ubistvima, iznudom i pljačkama.

Šverc droge, ubistva, pljačke

Pre deset godina u Beogradu osuđen je na devet godina zatvora jer je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore u Srbiju prokrijumčarila 44 kilograma marihuane. Osim Eleza, tada je osuđeno još pet osoba, članova njegove grupe.

Sudilo mu se i da je hteo da ubije svog kuma Đorđa Ždrala, inače poznatog kriminalca iz Sarajeva. Optužnicu je 2007. podiglo tužilaštvo u Šapcu, a postupak je preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Elez za ubistvo Ždrala angažovao Strahinju Rašetu, poznatog člana „šabačke grupe“. Rašeta je, piše u optužnici, 2006. ilegalno prešao granicu u blizini Loznice, a potom se prebacio do Istočnog Sarajeva. Ždrala je sačekao ispred kafića i kada je on izašao napolje, Rašeta ja zapucao, ali ga nije pogodio. Ždralo je uzvratio i iz pištolja ranio Rašetu u noge, ali je on uspeo da pobegne i vrati se u Srbiju. Dve godine kasnije Rašeta je poginuo kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

U oktobru 2016. godine Elez je zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođen ovih optužbi. Osim njega, krivice je oslobođeno još sedam osoba kojima se sudilo zajedno sa njim, a među kojima je bio i Nebojša Joksović, nekada blizak prijatelj narko-bosa Darka Šarića, koji je kasnije postao ključni svedok tužilaštva u postupku koji se protiv Šarića vodio zbog šverca kokaina, a u kome je osuđen na 15 godina zatvora.

Pokušaj ubistva Ždrala jedna je od stvari koje se pominju i u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu koji je nazvan „Lutka“ – kako se zvala i akcija bosanske bezbednosne agencije SIPA kojom je rasturena ova kriminalna grupa.

Elez je 2013. godine sa 31 osobom optužen za kriminalno udruživanje – označen je kao jedan od vođa kriminalne grupe koja je izvršila tri ubistva, pokušala da ubije Ždrala i u nekoliko navrata izvela pljačke transporta novca tamošnjih banaka. Suđenje u ovom postupku je u toku, a zbog njega je BiH i raspisala poternicu za Elezom.

Pročitajte optužnicu za podstrekavanje na ubistvo Ždrala (samo za registrovane članove)

Comments are closed.