Uhapšen bivši direktor Beogradske poslovne škole

Uhapšen bivši direktor Beogradske poslovne škole

Beogradska poslovna škola (foto: fejsbuk / Beogradska poslovna škola)

Ilija Samardžić, nekadašnji direktor Beogradske poslovne škole, uhapšen je zbog sumnje da je oštetio školu za 781 milion dinara, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Piše: Jelena Radivojević

Samardžić se tereti da je kao direktor škole firmama „Kon Tiki Travel“, „Simpo“, „Novosti“ i Vaterpolo klubu „Radnički“ iz Kragujevca dao pozajmice koje nikada nisu vraćene i tako oštetio školu za 781 milion dinara.

Pozajmice je davao na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, a odluku o raspodeli novca doneo je bez održavanja sednice i bez saglasnosti Saveta Beogradske poslovne škole, piše u saopštenju tužilaštva.

Novac koji je pozajmljen nikada nije vraćen, niti je Samardžić kao direktor škole preduzeo bilo šta kako bi naplatio ta dugovanja, saopštilo je tužilaštvo.

Podsetimo, o sumnjivim pozajmicama Beogradske poslovne škole ranije je pisao BIRN.

BIRN je otkrio da su pozajmice date prezaduženim preduzećima. Tako, firma „Simpo“ iz Vranja u tom trenutku je bila u privatnom vlasništvu sa poreskim dugom od oko 40 miliona evra, a od državne škole dobila je oko 4,5 miliona evra. Turistička agencija „Kon Tiki“ čije vlasništvo je bilo skriveno iza ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima dobila je milion i po evra, a nedugo nakon pozajmice firma je otišla u stečaj, otkrio je BIRN.

Novac su tada dobili i medijska kompanija „Novosti“ kao i Vaterpolo klub „Radnički“.

Samardžić se u razgovoru za BIRN branio da se o poslu razgovaralo i na sastanku u zgradi Vlade, u drugoj polovini 2013. godine, koji je sazvao Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, inače bivši vaterpolista „Radničkog“ i državne reprezentacije.

„Na sastanak je pozvao Udovičić, u kancelariji u Nemanjinoj na drugom spratu, pored kabineta Aleksandra Vućića…bili su tu ljudi iz ‘Simpa’ i ‘Kon Tiki’-ja…“, rekao je Samardžić.

„Ne bih to radio da oni nisu to planirali, tražili i skupili novac da se pomognu određene firme. Pitajte Udovičića, on je sazvao taj sastanak“, dodao je on.

Ministar Udovičić tada je negirao takve tvrdnje.

Detalje priče pročitajte ovde.

Comments are closed.