Udrženje „BH novinari“ osuđuje napade na KRIK

Udrženje „BH novinari“ osuđuje napade na KRIK

Novinarsko udrženje „BH novinari“ najoštrije osuđuje napade na Stevana Dojčinovića, glavnog urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u Srbiji.

Doniraj KRIK_300x140„Dojčinović i njegovi saradnici, novinari istraživači ove Mreže, izloženi su medijskom linču i vrijeđanju na ličnoj osnovi zbog još neobjavljenog istraživanja o imovini premijera Srbije Aleksandra Vučića. Na meti provladinih tabloida našle su se i kolege koje su podržale KRIK i osudile ove napade, predsjednci Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović i Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić“, navodi se u saopštenju udruženja.

„Dijelimo zabrinutost kolega iz Srbije i regiona zbog neprimjerene i orkestrirane hajke na novinare, koji su posvećeni principima profesije i borbi za slobodu javne riječi. Naročito je zabrinjavajuće što organi vlasti u Srbiji ne preduzimaju ništa da novinare KRIK-a zaštite od ozbiljnih prijetnji i poziva na linč. Novinari profesionalci u Srbiji i drugim zemljama regiona uvijek mogu računati na podršku novinara iz cijele BiH – članova Udruženje BH novinari.“

 

Pročitajte hronologiju napada na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

 

Comments are closed.