Udruženje tužilaca Srbije osudilo napad na Ivanića

Udruženje tužilaca Srbije osudilo napad na Ivanića

(foto: Visoki savet sudstva)

Udruženje tužilaca Srbije (UTS) osudilo je izjave advokata Darka Šarića u kojima tužioca za organizovani kriminal Sašu Ivanića optužuju da vodi montiran i nezakonit postupak, saopšteno je juče. Iz ovog udruženja su zatražili reakciju Zagorke Dolovac, republičke tužiteljke.

Piše: Jelena Radivojević

Prošlonedeljne izjave advokata na suđenju Darku Šariću za pranje para da je tužilac Saša Ivanić pristrasan i da je pokrenuo novu istragu protiv Šarića samo kako bi zaštitio svedoka saradnika Nebojšu Joksovića predstavljaju novi pritisak i napad na tužioca, ocenilo je juče Udruženje tužilaca Srbije. 

Udruženje je osudilo neprimereni pritisak koji Ivanić trpi, posebno ističući koliko je opasno kada napadi dolaze od kolega.

„Stvara se privid i atmosfera da kolega Ivanić vodi nekakav montiran i politički proces. Posebno je opasno, kada su takve izjave date od strane branioca okrivljenih“, piše u saopštenju.

„Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane, zbog čega smatramo da treba da reaguje Republička javna tužiteljka i predsednica Državnog veća tužilaca i sazove sednicu veća“, navodi se.

Iz udruženja smatraju da bi takav potez pokazao da Državno veće tužilaca pokaže da neće tolerisati napade na tužioce i da u punom kapacitetu stoji iza onih koji odgovorno obavljaju svoju funkciju.

Osim Udruženja tužilaca, napade su osudili i iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) smatrajući da se tako crta meta na čelu Saše Ivanića.

Ivanić je i ranije bio na meti advokata u postupcima koji se vode protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca. Advokati su već podnosili zahteve za njegovo izuzeće iz postupaka i to zbog sumnje u pristrasnost. Oni konstantno tvrde da Ivanić štiti svedoka saradnika nakon što ga je naveo da svedoči protiv Šarića, a sam Šarić aludira da je Joksović postao saradnik tužilaštva kako bi prisvojio njegovu imovinu.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću

Comments are closed.