Udruženje tužilaca: Bez poboljšanja nacrta amandmana u oblasti pravosuđa

Udruženje tužilaca: Bez poboljšanja nacrta amandmana u oblasti pravosuđa

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saopštilo je da u nacrtu ustavnih amandmana koje je objavilo Ministarstvo pravde nema suštinskih poboljšanja koja vode ka depolitizaciji pravosuđa. Oni navode da je ministarstvo selektivno tumačilo delove mišljenja Venecijanske komisije.

Piše: Bojana Pavlović

Iz udruženja navode da je pohvalno što se prema novim amandmanima tužioci ne biraju u skupštini, ali upozoravaju da politički uticaj ipak nije otklonjen pošto je izbor tužilaca poveren Visokom savetu tužilaca. Za njih je sporan sastav ovog najvišeg tužilačkog tela, ali i mogućnost da bude raspušten.

Ministarstvo pravde podnelo je u aprilu Venecijanskoj komisiji, savetodavnom telu Saveta Evrope za ustavna pitanja, tekst nacrta amandmana. Pošto ministartvo nije uvažavalo njihove predloge sudije, tužioci i pravni stručnjaci prethodno su se povukli iz radne grupe koja je radila na izradi teksta.  Predložene izmene ocenili su kao bruku za državu – da slabe nezavisnost, a jačaju politički uticaj na pravosuđe.

Venecijanska komisija je u junu dostavila ministarstvu mišljenje u kome je istakla svoje glavne zamerke i kritike. Trebalo je da ministarstvo ove zamerke uvaži i unese u novi tekst. Prema navodima Udruženja tužilaca, to se nije dogodilo.

„Odredba o mogućnosti raspuštanja Visokog saveta sudstva, koja je od strane Venecijanske komisije oštro kritikovana, ne samo da nije brisana, već je u tekstu nacrta zadržana, ali je istovremeno uneta i u odredbu koja se tiče Visokog saveta tužilaca“, tvrde u saopštenju tužioci.

Oni upozoravaju da su potpuno ignorisane i primedbe Venecijanske komisije na pojam „istaknuti pravnik“ i da je on zadržan u tekstu.

Podsetimo, prema predloženim rešenjima ministartva, u najvišim telima osim sudija i tužilaca sedeće i „istaknuti pravnici“ koje bira skupština. Nacrtom, međutim, nije precizirano šta taj pojam podrazumeva i šta će biti vrednovano prilikom izbora.

Stiče se utisak, kažu tužioci Srbije, da je Ministarstvo pravde selektivno tumačilo delove mišljenja Venecijanske komisije, što je dovelo do nepotpune i nedosledne primene preporuka ovog tela Saveta Evrope.

„Ustav ne treba da se donosi u senci interesa političara, sudija i tužilaca, već po meri potreba savremenog društva. Te potrebe su definisane kroz brojne, dugi niz godina razvijane, evropske standarde za pravosuđe. Nažalost, selektivnom i nedoslednom primenom tih standarda, još jednom ćemo propustiti retku priliku za unapređenje srpskog pravosuđa“, zaključuju iz ovog udruženja.

Oni su pozvali Vladu Srbije da formira novu radnu grupu i izradi potpuno novi tekst koji će biti usklađen sa preporukama tela Evropske Unije.

1 Comment

  1. Ivicar kaže:

    Ko bre u zemlhi korupcije i kriminala da dozvoli nezavisno sudstvo ?