Ubistvo u Novom Sadu

Ubistvo u Novom Sadu

Foto: facebook/NSU-Uživo sa novosadskih ulica

Marko Markuš (29), sin policajca u penziji, ubijen je sinoć u „sačekuši“ kod hotela „Sajam“ u Novom Sadu. On je, prema pisanju medija, imao kriminalni dosije i više puta mu se sudilo zbog pokušaja ubistva. 

Piše: Bojana Jovanović

Na Markuša je pucano dok je ulazio u svoj automobil vraćajući se sa treninga iz teretane. Sa zadobijenim povredama je privatnim kolima prevezen u Urgentni centar gde je preminuo.

Prema pisanju medija, Markuš je u martu ove godine izašao iz zatvora nakon što je odslužio petogodišnju kaznu zbog nanošenja teških telesnih povreda Aleksandru Dragojloviću iz Valjeva koji je kasnije preminuo u bolnici.

Marko Markuš (foto: fejsbuk)

Markuš je još 2006. bio osuđen zbog napada na policajca, a nakon toga protiv njega je podignuto još nekoliko optužnica, pišu mediji. Bio je optužen za ranjavanje dvojice mladića u „Crvenoj kafani“ 2006, za ranjavanje Radeta Ašćerića i izazivanje opšte opasnosti ispred noćnog kluba „Kili“ 2007, a policija ga je sumnjičila i zbog pokušaja ubistva Miće Nikolića Sarme 2008. godine.

Sudilo mu se i jer je nožem pokušao da ubije sugrađanina Slobodana Milutinovića. Incident se dogodio na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred kluba „Đava“. Krajem prošle godine pravosnažno je oslobođen optužbi.

Sledeće nedelje Markušu je trebalo da počne suđenje za incident koji se dogodio 2014. godine u Ulici Laze Talečkog kada je ranjen policajac Dalibor Bogdanović. Markušu je bila ponuđena nagodba koju je navodno prihvatio, piše novosadski portal 021.

Markušev zet je poznati košarkaš Darko Miličić, a na svoj fejsbuk profil stavljao je fotografije sa poznatim osobama, među kojima košarkašem Nikolom Pekovićem i pokojnim Ratkom Buturovićem zvanim Bata Kan Kan.

Kriminalni obračuni

Ubistvo Markuša poslednje je u nizu ubistava izvedenih na način karakterističan za kriminalne obračune.

U poslednjih pet i po godina u Srbiji i Crnoj Gori izvršeno je 98 ovakvih likvidacija, a žrtve su uglavnom imale kriminalnu prošlost.

Pravosnažnom sudskom presudom rešeno je svega pet, dok su u više od dve trećine slučajeva izvršioci i naručioci i dalje nepoznati, pokazuju podaci baze ubistava „Crna knjiga“ koju su objavili KRIK i Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pogledajte „Crnu knjigu“

1 Comment

  1. Ceda kaže:

    Srbija prepuna crnogorske mafije.