Ubijen vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić

Ubijen vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić

Jovan Vukotić (foto: društvene mreže)

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, ubijen je večeras u Istanbulu, saznaje KRIK. Vukotić je bio u bekstvu pošto je za njim bila raspisana poternica zbog optužbi da je planirao ubistva svojih suparnika. Vukotićevim ubistvom nastavljen je dugogodišnji kriminalni rat u kome je ubijeno više od 60 ljudi. 

Piše: Jelena Radivojević

„Svi će reći: ‘Dobio je što je tražio.’ Živi kako ti odgovara i kako voliš, dok možeš“, piše u delu „o sebi” na fejsbuk profilu Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana, koji je večeras ubijen u Istanbulu.

Četrdesetdvogodišnji Vukotić se u Turskoj skrivao od crnogorskih istražnih organa koji su za njim raspisali poternicu i podigli optužnicu, ali po svemu sudeći, i od kriminalnih suparnika.

Njegovim ubistvom škaljarski klan, kriminalna grupa umešana u međunarodni šverc droge, ubistva i brojna druga krivična dela, je obezglavljen – drugi vođa ove grupe Igor Dedović, ubijen je 2020. godine u Atini u Grčkoj. 

Vukotić je u bekstvu bio od prošle godine kada su policije i tužilaštva i Srbije i Crne Gore razbile i njegov, ali i suparnički kavački klan – brojni članovi obe grupe su uhapšeni, pokrenuti su postupci i protiv njih i njihovih vođa.

Tako je Vukotić optužen da je podstrekavao na ubistvo svojih suparnika, vođa kavačkog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, i da je za njihove likvidacije nudio četiri miliona evra. 

Bio je sumnjičen i da je planirao ubistva vođa ogranka ovog klana u Srbiji – Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali je ta istraga obustavljena.

Jedino suđenje koje je postojalo u Crnoj Gori bilo je suđenje za utaju poreza pošto je bio optužen da je izbegao da plati gotovo 23.000 evra poreza. Pre deset godina osuđen je za učestvovanje u pokušaju ubistva, a sve kasnije istrage koje su se protiv njega vodile, poput istraga za pokušaj ubistava članova kavačkog klana i Zvicerove supruge, su obustavljene. 

U Srbiji je osuđivan zbog posedovanja lažnog pasoša, sa kojim je uhapšen 2018. godine – u Turskoj.

On je tada na sudu ispričao da je ovaj pasoš koristio jer se plašio za svoju bezbednost i da bi informacije o njegovom kretanju pojedini crnogorski policajci mogli da prodaju kriminalcima koji hoće da ga ubiju.

Njegov strah je bio opravdan budući da se navodno više puta našao na meti ubica. 

Naime, u decembru 2019. godine, dok se nalazio u pritvoru u Srbiji i čekao izručenje u Crnu Goru, trojica muškaraca su, kako je najpre tvrdilo srpsko tužilaštvo, planirala da ga otruju cijanidom. Ove optužbe su kasnije pale jer za njih nije bilo dokaza.

Sledeće godine takođe je, kako je tvrdio, pokušana njegova likvidacija. Dok je bio na razgovoru u policijskoj stanici u Kotoru, ispred je bio naoružani muškarac koji ga je navodno čekao s namerom da ga ubije. 

Srpska bezbednosno-informativna agencija je u izveštaju navela da je Vukotićev škaljarski klan bio blizak sa Filipom Koraćem, desnom rukom poznatog kriminalca Luke Bojovića.

U ratu klanova ubijen je i njegov otac Veselin Vukotić ispred svoje kuće, dok je njegov brat Igor u bekstvu.

Više o Vukotiću pročitajte u projektu „Ko je ko u ratu podzemlja“

Comments are closed.