U Peruu uhapšen bosanski državljanin, zaplenjeno 1,4 tona kokaina

U Peruu uhapšen bosanski državljanin, zaplenjeno 1,4 tona kokaina

Foto: Tviter

U peruanskom gradu Truhiljo policija ove zemlje zaplenila je gotovo tonu i po kokaina i uhapsila četiri osobe, od kojih je jedna bosanski državljanin Smail Šikalo.

Piše: Milica Vojinović

Peruanska policija je prethodnih dana na više mesta u gradu Truhiljo u severnoj oblasti La Libertad zaplenila ukupno 1.377 kilograma kokaina koji se dovode u vezu sa jednom kriminalnom organizacijom.

U toku ovih akcija uhapšena su tri državljanina Perua i državljanin Bosne i Hercegovine Smail Šikalo.

U stanu u kom su uhapšeni Šikalo i jedan peruanski državljanin pronađeno je oko tonu kokaina, a deo droge policija je našla u nekim od vozila ove kriminalne grupe.

Kako prenose peruanski mediji, nadležni organi Perua pretpostavljaju da su uhapšeni članovi grupe koja se bavi međunarodnim švercom droge – „Los Pitucos del Golfo“ (prim.prev. Snobovi Golfa) koja potiče iz dela Truhilja koji se zove Golf.

Procenjena vrednost zaplenjene droge, kako je kazao šef peruanske jedinice za borbu protiv narkotika Maks Iglesijas, iznosi oko 96 miliona dolara.

Iglesijas je na konferenciji za medije kazao da je grupa planirala da kokain prošvercuje u Holandiju, ali i balkanske zemlje.

On je novinarima otkrio i da je zadatak uhapšenog bosanskog državljanina najverovatnije bio da osigura predaju droge, na šta ukazuje i natpis „BH“ na zaplenjenim paketima droge.

„Pred nama je kriminalna organizacija koja je pronašla destinacije i finansije u Holandiji i Bosni“, rekao je Iglesias i dodao da je istraga protiv ove grupe i dalje u toku.

Šikalo nije jedini sa ovih prostora koji je u poslednjih nekoliko godina uhapšen u Peruu.

U julu 2016. godine na ulasku u Peru iz Ekvadora uhapšen je Zoran Jakšić, jedan od šefova klana „Amerika“,  kriminalne grupe koja se skoro dve decenije bavi međunarodnim švercom droge i ubistvima.

On je 2017. godine u ovoj zemlji osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina, kao i veza sa drugim kriminalnim organizacijama. Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.