U međunarodnoj akciji uhapšeno 16 članova „Balkanskog kartela“

U međunarodnoj akciji uhapšeno 16 članova „Balkanskog kartela“

Foto: Printskrin/MUP Hrvatske

U međunarodnoj operaciji kodnog naziva „Familia“ usmerenoj na razbijanje „Balkanskog kartela“ uhapšeno je 16 osoba u nekoliko evropskih država i Hong Kongu i zaplenjeno više od tone kokaina, saopštilo je juče hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Hapšenja su se desila i u Srbiji.

Piše: Bojana Jovanović

Od 16 uhapšenih osoba, 11 je slobode lišeno u Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švajcarskoj, a pet u Hong Kongu.

Policija je zaplenila više od tone kokaina, od čega 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj zaplenjeno je i dva milona evra u kešu, kao i skupoceni predmeti, poput automobila i satova, u vrednosti većoj od milion evra.

Akciju „Familia“ hrvatska policija započela je krajem 2017. na osnovu informacija koje je prikupila o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u države Evrope, među kojima i Hrvatsku.

Kako je saopšteno, tokom istrage je otkrivena organizovana kriminalna grupa, deo takozvanog „Balkanskog kartela“, koja ima članove u mnogim zemljama Evropske unije i sveta. Grupa se bavila prekookeanskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, kao i pranjem novca.

Ova operacija, kako je navedeno, bila je dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, poznate pod nazivom „Balkanski kartel“, kojom je koordinisala Hrvatska.

U njoj su učestvovale i policije Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije, a podržale je međunarodne agencije Europol, DEA i Fronteks.

Comments are closed.