U Hrvatskoj uhapšene 23 osobe zbog izrade lažnih pasoša za srpske i crnogorske kriminalce

U Hrvatskoj uhapšene 23 osobe zbog izrade lažnih pasoša za srpske i crnogorske kriminalce

(foto: policija.gov.hr)

Hrvatska policija uhapsila je 23 osobe koje se sumnjiče da su u okviru dve grupe izrađivale i prodavale lažna dokumenta. Kupci su, između ostalog, bili srpski i crnogorski kriminalci, saopštila je policija ove zemlje.

Piše: Milica Vojinović

U saopštenju se navodi da je prva kriminalna grupa od 2017. do novembra 2019. godine izrađivala lična dokumenta Hrvatske na osnovu falsifikovanih srpskih dokumenata i to sa podacima dvojnih državljana dve zemlje. 

Ovu grupu predvodio je četrdesetdevetogodišnji hrvatski državljanin, tvrdi policija, a među osumnjičeni su i policijski službenici koji su nalazili podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogla napraviti lažna dokumenta.

Vođa grupe je potom nabavljao falsifikovane srpske pasoše sa imenima i podacima hrvatskih državljana, ali ne i njihovim fotografijama. Na osnovu tih lažnih pasoša, oni su potom od hrvatskih organa tražili izradu ličnih dokumentata.

Prodavali su ih po ceni od najmanje 3500 evra po dokumentu, a među kupcima bili su i srpski i crnogorski kriminalci, tvrdi hrvatska policija.

Slično su, veruje policija, radili i sa falsifikovanim vozačkim dozvolama Ujedinjenog Kraljevstva koje su nabavljali u Srbiji, a zatim ih predavali hrvatskim organima i na osnovu njih tražili da im se izdaju hrvatske dozvole. 

Pripadnici druge kriminalne grupe sumnjiče da su prikupljali podatke hrvatskih državljana čije je prebivalište u Srbiji, a koji do tada nisu izvadili hrvatska dokumenta. Ove podatke su prodavali po ceni od 7500 do 15.000 evra po osobi, između ostalih, i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije i Crne Gore, navodi hrvatska policija. Na osnovu ovih podataka njihovi kupci dobijali su hrvatsko državljanstvo i podnosili zahteve organima Hrvatske za izdavanje lične karte i pasoša.

Na ovaj način izdato je najmanje 137 ličnih dokumenata Republike Hrvatske.

Comments are closed.