U Filadelfiji zaplenjeno 16,5 tona kokaina

U Filadelfiji zaplenjeno 16,5 tona kokaina

(Foto: abc7news.com/twitter)

Američke savezne vlasti juče su na brodu u Filadelfiji zaplenine 16,5 tona kokaina čija je ulična vrednost procenjena na oko milijardu dolara, piše NBC. Jedan od uhapšenih članova posade, Ivan Đurašević, navodno je priznao da je pomogao prilikom utovara kokaina na teretnjak.

Piše: Bojana Pavlović

Policajci su se u ponedeljak ukrcali na teretni brod na „MSC Gayane“ koji je pristao u luku u Filadefiji i na njemu pronašli kokain sakriven u sedam kontejnera.

Tom prilikom uhapšena su dvojica članova posade Ivan Đurašević i Fonofavae Tiasaga koji su istražiteljima ispričali da su pomogli prilikom utovara kokaina na brod tokom putovanja, piše NBC. Brod je u poslednjih mesec dana bio u Čileu, Peruu, Panami i na Bahamima.

U krivičnoj prijavi protiv članova posade, na koju se poziva NBC, navodi se da je Đurašević ispričao da ga je, nakon što je brod napustio Peru, glavni oficir pozvao na palubu odakle je video mreže sa tovarom.

On i još četiri osobe, piše NBC, izvlačili su mreže u kojima su bile plave i crne vreće kokaina, a potom ih stavljali u kontejnere. Prema njegovim rečima, Tiasaga je bio među onima koji su mu pomogli da utovari kokain.

Đurašević je navodno rekao da mu je za ovaj posao bilo plaćeno 50.000 dolara.

Tiasaga je ispričao da je kokain utovaren na teretnjak sa ukupno 14 brodova i da je Đurašević upravljao dizalicom kojom je droga prebačena na „MSC Gayane“.

Firma koja je vlasnik broda „MSC Mediterranean Shipping Company“ u saopštenju je zahvalila nadležnima koji su otkrili zloupotrebu i istakla da je spremna da sarađuje u istrazi na razotktivanju međunarodnih kanala za šverc narkotika.

Comments are closed.