U borbu protiv mafije mora da se uključi civilno društvo

U borbu protiv mafije mora da se uključi civilno društvo

Seminar o organizovanom kriminalu (foto: KRIK)

Organizovani kriminal u Srbiji karakterišu jake veze sa politikom, saglasni su predavači drugog dana seminara „Istraživanje organizovanog kriminala na Balkanu“, koji je organizovala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Nataša Marković

„Ono što se dešava u Srbiji u prethodnih 15 godina nije ništa drugo nego sudelovanje organizovanog kriminala i države“, objašnjava Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Miroslava Milenović (foto: KRIK)

Miroslava Milenović (foto: KRIK)

Govoreći o načinima na koji kriminalne grupe peru novac, Milenović je napravila poređenje ovih grupa sa kompanijama koje imaju pomoć najboljih bankara, advokata i revizora da prebace novac u legalne tokove. Novac se potom, kako je objasnila, ulaže u najisplativije poslove gde će moći da se ostvari najbolja saradnja sa političkom i ekonomskom elitom.

„Finansijska elita stvara političku elitu koja kada dođe na vlast mora da vrati uslugu onima koji su je doveli na vlast. Tako i vlada može biti kriminalna grupa koja određenim zakonima razara društvo“, objašnjava ona i ističe da u takvom društvu postoji zamena teza da je svaka investicija dobra i važna i da je svaki investitor dobrodošao.

„Pričamo o milionima evra, a kazne su 10 do 20 godina zatvora. Podelite te iznose sa brojem meseci i dobićete najbolje plaćene ljude u regionu. Jedino rešenje je oduzimanje imovine i novca jer se jedino tako može pokazati da se kriminal ne isplati“, zaključuje Milenović.

Doniraj KRIKNovinar i glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji je na seminaru govorio o slučaju Šarić, podsetio je na dokaze o bliskim kontaktima političara koji su i danas na vlasti i kriminalaca iz narko-grupe Darka Šarića.

„Propuste najčešće naprave policija i tužilaštvo jer su politički kontrolisani. Zbog toga u borbu protiv mafije mora da bude uključeno celo civilno društvo“, objasnio je Dojčinović ukazujući da su upravo ogromna neslaganja u količini pronađenih narkotika i novca u slučaju narko-klana Darka Šarića dovela do zaključka da su mnogi političari i biznismeni ostali sačuvani od istrage.

Maurizio Salustro (foto: KRIK)

Mauricio Salustro (foto: KRIK)

Sa Dojčinovićem je saglasan Mauricio Salustro iz misije OEBS-a u Srbiji, koji je istakao da tužilaštvo i policija u svakoj zemlji treba da budu nezavisni. Prema njegovim rečima, sistem mora svima da omogući da rade svoj posao i istragu sprovedu do kraja.

„Policija mora da radi ono što kaže tužilac, dok javni tužioci moraju da imaju potpuna saznanja o policiji. Bez uzajamne saradnje, izostaće uspeh“, napominje Salustro.

Balkanske grupe diktiraju narko-tržište

Među predavačima na seminaru bio je i Mario Venditi, zamenik tužioca u italijanskom tužilaštvu Pavia koji je bio uključen u međunarodnu policijsku operaciju „Balkanski ratnik“ kojom je presečen internacionalni lanac krijumčarenja kokaina i pohapšeni članovi grupe Darka Šarića.

Objašnjavajući veze kriminalnih grupa sa Balkana i italijanske mafije, ukazao je na posebnosti kriminalaca koji dolaze sa ovog područja.

„Grupe iz Srbije i Crne Gore drogu su tretirale kao proizvode koje kupujemo u samoposlugama. Toliko su dobro organizovali trgovinu narkoticima da su preuzeli tržište od italijanske mafije“, rekao je Venditi.

Balkanske kriminalne grupe u Italiji, prema njegovim rečima, nametnule su se drugim narko-organizacijama jer su imale „mentalitet ratnika sa preduzetničkim sposobnostima“.

„Radi se o ljudima koji su se družili samo između sebe. Posvećeni zadatku, kao agencija koja pruža najbolje usluge po najpovoljnijim cenama“, objasnio je Venditi.

U kriminalne poslove Srba i Crnogoraca, prema njegovim rečima, uvek su bile uključene međusobno bliske osobe.

„To im je pomoglo da osvoje tržište droge do tada ljubomorno čuvano od strane italijanske mafije.“

Mario Venditti (foto: KRIK)

Tužilac Mario Venditti (foto: KRIK)

Poslednjeg dana seminara o organizovanom kriminalu na Balkanu govoriće Monika Usai iz organizacije Libera International, Saša Đorđević i Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Aleksandar Vujičić, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i Ivana Radović iz organizacije ASTRA.

PROČITAJTE O ČEMU SE PRIČALO PRVOG DANA SEMINARA

Comments are closed.