Tužiteljka Paunović o otkriću KRIK-a: Izjava vlasnika kuće dovoljna da se sasluša Koluvija

Tužiteljka Paunović o otkriću KRIK-a: Izjava vlasnika kuće dovoljna da se sasluša Koluvija

Jasmina Paunović (foto: N1)

Svedočanstvo Vidaka Milačića za KRIK da je svoju kuću na Karaburmi u kojoj je 2012. godine pronađena laboratorija marihuane iznajmio Predragu Koluviji predstavlja novi dokaz i tužilaštvo bi moglo da ponovo otvori istragu u slučaju „Cepelin” i sasluša Koluviju, kaže za KRIK tužiteljka Višeg tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović. Novinari KRIK-a su objavili i dokument iz istrage koji pokazuje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal još pre 12 godina sumnjičilo Koluviju da je bio na čelu grupe koja je uzgajala marihuanu u tri kuće na Karaburmi. Ipak, kao organizator uhapšen je i kasnije osuđen samo Vlada Lazović, za koga policija tvrdi da je Koluvijin kum.

Piše: Tamara Todorović

Tužiteljka Višeg tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović smatra da je izjava Milačića, vlasnika kuće u kojoj se gajila marihuana na Karaburmi 2012, o tome da je zakupac njegove kuće bio Predrag Koluvija dovoljna za novo pokretanje postupka. 

„Ovde nema apsolutne zastare i predmet može da se otvori ako postoje neki novi dokazi koji su važni za otkrivanje nekih drugih lica, pa makar se formirali i novi predmeti. Ukoliko bi se javili novi svedoci, neki novi materijalni dokazi u smislu nekih dogovora, pregovora između tada okrivljenih i ovih drugih, to uvek može da se aktualizuje“, objašnjava Paunović.

Paunović kaže i da je tužilac Milenko Mandić koji je vodio istragu trebalo da ispita sve osobe koje su se pominjale tokom postupka. Ovo se, kako kaže, odnosi na Predraga Koluviju i njegovog rođaka Milana za koje je upravo tužilaštvo u dokumentu koji je objavio KRIK navelo da postoje osnovi sumnje da su bili vlasnici 12 plastenika u kojima se uzgajala marihuana. 

„Smatram da je tužilac naspram uloga koje su obavljali u grupi, trebalo sve da ispita, pa i tu dvojicu koja se pominju i da eventualno, ako bi se došlo do toga da su i oni krivično odgovorni za to, proširi istragu i na Koluviju i njegovog rođaka“, kaže Paunović.

Ona objašnjava da je Koluvija morao da bude barem saslušan tokom operacije „Cepelin” 2012. godine jer je Milačić i u policiji i tužilaštvu rekao da je osim Vlade Lazovića, koji je u toj akciji uhapšen i osuđen, zakupac njegove kuće bio i Peđa – koga je detaljno opisao.  

„Tim pre što je vlasnik kuće rekao ko mu je donosio kiriju, on je morao da bude saslušan. U početku je mogao da bude ispitan kao svedok, a ne odmah kao okrivljeni, ako je za to falilo dokaza“, kaže tužiteljka. 

Njen kolega, tužilac Goran Ilić, za KRIK objašnjava da može da postoji više razloga zbog kojih se slučaj „Cepelin” sveo na Lazovića – koji je sa tužiocem Mandićem sklopio sporazum o priznanju krivice po kome je osuđen na 10 godina zatvora. 

„Mozemo da pretpostavimo da je tužilac imao činovnički rezon koji je ponekad prisutan u tužilastvu i koji polazi od toga da je zaključenjem sporazuma on ‘rešio’ predmet i da stvar ne treba dalje da istražuje“, navodi Ilić.

Ilić kao mogućnost navodi i to da je policiji možda stigao nalog da se stvar dalje ne ispituje. 

„Treća mogućnost je da nije bilo dovoljno dokaza da bi se preduzelo gonjenje dve preostale osobe koje se pominju u vašem tekstu ili da je okrivljeni Lazović sa kime je sklopljen sporazum u toku postupka svu krivicu preuzeo na sebe“, smatra tužilac Ilić.

Ilić kaže i da, iako politika često ima uticaj na rad tužilaštva, sumnja da je ovde to bio slučaj jer se sve dešavalo u vreme promene vlasti 2012. godine.

„Teško je poverovati da su politički uticajni pojedinci iz odlazećeg DS ili vrh iz SNS koji u tom periodu ne kontroliše pravosuđe mogli da imaju odlučujući uticaj na ovaj predmet“, zaključuje Ilić. 

Plastenici i automobil

KRIK je, podsetimo, prošlog utorka objavio tekst u kome je otkrio detalje policijske operacije „Cepelin” kada je u spojenim podrumima tri kuće na Karaburmi pronađena labortorija marihuane i zaplenjeno oko 300 kilograma ove droge. Tužilaštvo je, piše u dokumentima iz istrage do kojih je došao KRIK, sumnjičilo Predraga Koluviju da je bio na čelu grupe koja je uzgajala marihuanu. 

„Postoje osnove sumnje da na teritoriji Srbije postoji organizovana kriminalna grupa koja se duže vremena bavi proizvodnjom droge marihuana, povodom čega su zajedničkim sredstvima Koluvija Milan i Koluvija Predrag osnovali firmu ‘Agrimex’ (…) i izgradili 12 plastenika u kojima se trenutno uzgaja oko 18.000 sadnica droge marihuana“, piše u dokumentu Tužilaštva za organizovani kriminal od 5. juna 2012. do koga je došao KRIK.

Za zaštitu plastenika bilo je, kako navodi tužilaštvo, „angažovano 30 radnika“, a droga je odatle prevožena u kuće u Mirijevski bulevar na Karaburmi.

Vidak Milačić, vlasnik jedne od tih kuća, za KRIK je ispričao da je upravo Koluvija osoba kojoj je iznajmio kuću. Shvatio je to, kako je rekao, tek 2021. godine nakon što je Koluvija pušten iz pritvora u kojem je proveo skoro dve godine zbog slučaja „Jovanjica“.

„Prepoznao sam ga nakon što je izašao iz pritvora… Izgledao je baš kao i tada kada je plaćao kiriju. Takođe, glas je isti, ima specifičan glas“, ispričao je Milačić.

Dokumenta do kojih je došao KRIK pokazuju i da je tokom akcije policija zaplenila Koluvijin automobil, kao i da je on u nekoliko navrata od suda tražio da mu automobil bude vraćen.

Tužilac Milenko Mandić koji je vodio slučaj nije pristao na intervju za KRIK, a Predrag Koluvija nije odgovorio na pitanja koja smo mu poslali pre objavljivanja teksta. Nakon što smo objavili tekst objavio je video na društvenoj mreži Iks u kome je najavio tužbu protiv KRIK-a. Nije, međutim, negirao niti jedan podatak koji je KRIK objavio u priči.

Koluviji se trenutno sudi jer je na imanju njegove firme „Jovanjica“, prema tvrdnji tužilaštva, pronađena 1,6 tona marihuane, a na sudu ga brani advokat i član SNS-a Vladimir Đukanović. 

Policijska istraga otkrila je i da je Koluvija imao podršku države, zbog čega je optuženo nekoliko policajca, pripadnika obaveštajne agencije BIA-e, kao i agent vojne agencije VOA. Suđenje u ovom slučaju još nije počelo.

Koluvija od izlaska iz pritvora često gostuje u provladinim medijima, a osim medijske, dobio je podršku i od naviših predstavnika države – između ostalog, predsednika države i bivše premijerke. Sa druge strane, režimski mediji i predstavnici vlasti vodili su hajku na policajce koji su otkrili slučaj „Jovanjica“ i uhapsili Koluviju.

U svojoj odbrani pred sudom, Koluvija je tvrdio da je žrtva zavere, da mu je droga podmetnuta, te da je on na imanju „Jovanjica“ gajio industrijsku konoplju štio je zakonom dozvoljeno. Tvrdi i da mu je tužilaštvo podmetnulo poruke razmenjene na aplikaciji „Razgovor“, a koje su tužilaštvu dokaz da je Koluvija organizovao gajenje marihuane na imaju „Jovanjice“ .

Upravo je i na suđenju za „Jovanjicu“ tužilac Saša Drecun rekao da Koluvija ima veze sa laboratorijom marihuane koja je otkrivena 2012. godine na Karaburmi.

Pročitajte još:

Operacija „Cepelin“: Koluvija i pre „Jovanjice“ bio osumnjičen za proizvodnju marihuane

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Comments are closed.