Tužilaštvo traži ukidanje presude Belivuku

Tužilaštvo traži ukidanje presude Belivuku

Apelacioni sud u Beogradu (foto: krik.rs)

Presudu kojom su Veljko Belivuk i njegovi saradnici oslobođeni optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića razmatra Apelacioni sud pošto se tužilaštvo na nju žalilo. Tužilaštvo ističe da sud nije dobro utvrdio činjenice i traži da presuda bude ukinuta. Belivuk se danas nije pojavio u sudu iako je bio pozvan.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Tatjana Vuković pročitala je presudu kojom su Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić u nedostatku dokaza oslobođeni optužbi.

Ona je naglasila da je sud prihvatio iskaze svedoka, snimke sigurnosnih kamera, kao i forenzičke nalaze i zaključio da nema dokaza da je među optuženima postojao dogovor da pomognu ubici i da su znali ili bili svesni da učestvuju u zločinu.

Tužilac je u žalbi obarao upravo ovaj zaključak suda. Kako je naveo, sud je tačno utvrdio da su Miljković i Kojić sa nepoznatim mladićem išli u selo Žabare da kupe „mazdu“, da je Belivuk skinuo tablice sa „škode“ i da su one kasnije bile na „mazdi“, da je nepoznati ubica bežeći sa mesta zločina ušao upravo u taj automobil koji je kasnije pronađen zapaljen, ali da uprkos tome sud navodi da nije dokazano da su oni učestvovali u ubistvu.

Tužilac tvrdi da je ovakva presuda nejasna i protivurečna i traži da bude ukinuta, a slučaj vraćen na ponovno suđenje.

„Smatramo potpuno apsurdnim da se u ovakvom predmetu mogu očekivati direktni dokazi u svrhu dokazivanja krivice optuženih, kao pomagača u izvršenju dela“, naveo je tužilac u žalbi, ali dodao i da se na osnovu ponuđenih dokaza može izvesti samo jedan zaključak – da su optuženi pomogli ubici.

Upravo ove navode tužilaštva Belivukovi advokati su najviše napadali. Na ovom suđenju Belivuka brani tim advokata, a danas su bila prisutna njih četvorica. To je iznenadilo i sudiju Vuković koja je upitala: „Sva četvorica ste za ovog jednog okrivljenog?“

Odgovor na žalbu kratko je izložio Vladan Vukčevič koji je podsetio da je prema prvim podacima na osnovu kojih je Belivuk optužen njegov DNK nađen ispred zgrade ubijenog Miloševića, ali da se kasnije na suđenju ispostavilo da je u pitanju greška.

„Ako sve to uzmemo u obzir, kao i ovo što je sud utvrdio, smatram da žalba tužilaštva nije osnovana i da presuda treba da bude potvrđena“, rekao je Vukčević, a sa njim su se saglasili i ostali branioci.

Vlastimir Milošević ubijen je krajem januara 2017, a njegovo telo nađeno je u jutarnjim časovima na tramvajskim šinama u centru Beograda.

Nedelju dana kasnije Belivuk je uhapšen pod sumnjom da je pucao u Miloševića, a nekoliko meseci kasnije i Miljković, osumnjičen da mu je pomogao tako što je kupio automobil korišćen prilikom zločina.

U optužnici koja je podignuta šest meseci kasnije, međutim, navodi se da je Miloševića usmrtio nepoznati ubica, a da su mu u tome pomogli optužni i to tako što su Miljković i Kojić kupili automobil, a Belivuk ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni.

Suđenje je počelo u decembru 2017. godine. Na optuženičkoj klupi našli su se Belivuk i Miljković, dok je treći optuženi Kojić u bekstvu.

Belivuk je odbio da se brani na sudu, rekao je kratko da nije ubio Miloševića i da ne zna ništa o tom događaju.

Belivuk je više puta osuđivan i to za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda. Bio je prijatelj i najbliži saradnik vođe navijača i kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. Stanković je, prema policijskim podacima, bio član kavačkog kriminalnog klana. Posle njegovog ubistva Belivuk je preuzeo upravljanje grupom.

Većina članova ove grupe radilа је kao obezbeđenje beogradskih splavova, a pojedini su umešani i u poslove sa drogom.

Članovi ove grupe bliski su Nenadu Vučkoviću Vučku, pripadniku žandarmerije, čije veze sa kriminalcima nikada nisu istražene.

Više o Veljku Belivuku pročitajte ovde

Comments are closed.