Tužilaštvo traži da se ponovo sudi za ubistvo ispred „Nane“

Tužilaštvo traži da se ponovo sudi za ubistvo ispred „Nane“

Aleksandar Savković (foto: facebook)

Sudije Apelacionog suda u Beogradu počele su danas razmatranje presude kojom je Nedeljko Grbović osuđen na 13 godina zatvora jer je u decembru 2017. ispred kluba „Nana“ ubio Aleksandra Savkovića, člana ekipe pokojnog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Tužilaštvo traži da sud ukine presudu Grboviću i sudi mu ponovo, dok odbrana zahteva ukidanje presude ili manju kaznu za Grbovića.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije su se najpre upoznale sa presudom kojom je Grbović osuđen za ubistvo Savkovića, a Stevan Dukić, Stefan Šapurić i Miloš Tančev oslobođeni optužbi za učestvovanje u tuči tokom koje je, kako je tvrdilo tužilaštvo, došlo do pucnjave.

Tužilac danas nije došao u sud, ali je u žalbi koju je dostavio tražio da sudije ukinu presudu Grboviću i nalože novo suđenje pošto slučaj, kako je naveo, nije u potpunosti rešen jer nije razrešeno ranjavanje Savkovićevog prijatelja Adija Isenovića koje je prethodilo ubistvu. On je tražio i da sud osudi trojicu oslobođenih. 

Grbović je u decembru prošle godine osuđen da je kao radnik obezbeđenja kluba „Nana“ pucao i ubio Savkovića. Grbovićeva odbrana trudila se da dokaže da su Savković i Isenović pravili probleme, da su mu pretili, da mu je pokojni Savković rekao da će ubiti i njega i njegovog sina koji je te noći radio kao konobar u „Nani“.

Glavno pitanje za sud bilo je kako i zašto je došlo do ubistva, da li je Grbović bio uračunljiv i da li je pucao sa namerom da ubije pošto je tvrdio da je pucao u samoodbrani.

U presudi Višeg suda konstatovano je da on nije poricao da je pucao na Savkovića i njegovog prijatelja, ali da je menjao odbranu i na kraju tvrdio da je osećao da je njegov život ugrožen, kao i život njegovog sina. 

Sudije mu, međutim, nisu poverovale ocenjući da je on krupan čovek i da je te večeri bio naoružan, za razliku od Savkovića i Isenovića koji su bili „goloruki“ i od njega sitniji rastom, te da nije logično da su oni njega napali. 

Da je Grbović bio priseban sud je zaključio jer je nakon ubistva seo u kola i otišao, a sina ostavio, kao i jer je bacio pištolj nakon pucnjave.

Grbović nije bio osuđen za ranjavanje Isenovića jer to nije ni bilo izdvojeno kao posebno krivično delo u optužnici, utvrdio je sud. 

Advokat Aleksandar Đurković koji je izlagao žalbu Grbovića  zatražio je od suda da ukine presudu ili smanji kaznu Grboviću. On je ocenio da je presuda nejasna i kontradiktorna, kao i da nije objašnjeno da li je Grbović želeo Savkovićevu smrt ili ne.

Đurković smatra da sud nije uzeo u obzir da je u pitanju bio impulsivni događaj, da ništa nije bilo osmišljeno ili planirano, da nije bilo prethodnog neprijateljstva između Grbovića i žrtve, kao i da se osuđeni u datoj situaciji nije našao svojom voljom.

Time je javni deo suđenja završen, nakon čega su se sudije povukle kako bi donele odluku koja će biti naknadno saopštena.

Sudije
Po žalbama na presudu Višeg suda odlučuju sudije Apelacionog suda Miodrag Majić, Mirjana Popović, Dragoljub Albijanić, Zdravka Đurđević i Milena Rašić.

Savković je, podsetimo, bio član navijačke grupe „Junajted fors“, fudbalskog kluba Rad. Fotografije sa društvenih mreža pokazuju da je bio i član ekipe Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, osuđivanog narko-dilera i vođe grupe navijača „Janjičari“ koji je ubijen u centru Beograda u oktobru 2016. 

Na fotografijama je Savković u društvu Stankovića, ali i njegovih bliskih saradnika – Veljka Belivuka i Borisa Karapandžića sa kojima je učestvovao u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi decembra 2013. Kafić je bio u vlasništvu Aleksandra Vavića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“, a ovaj napad desio se dok je Stankovićeva grupa pokušavala da preuzme primat na južnoj tribini.

Savković je zbog toga bio osuđen na godinu dana zatvora, Karapandžić je osuđen na četiri godine dok je tužilaštvo odustalo od gonjenja Belivuka pošto je iskoristio oportunitet i platio 100.000 dinara. Više o Savkoviću pročitajte u posebnoj priči.

Početkom godine optuženi Šapurić ranjen je kada su dvojica muškaraca pucala na advokata Marka Vujoševića čiji je bio telohranitelj. Na advokata je ispaljeno sedam hitaca, a Šapurić ga je zaštitio tako što ga je gurnuo i primio metak u nogu. Više pročitajte ovde.

Detalje slučaja ubistva pročitajte ovde.

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play