Tužilaštvo reagovalo na intervju tužiteljke Savović KRIK-u: Slučaj EPS se koristi u političke svrhe i za lične interese

Tužilaštvo reagovalo na intervju tužiteljke Savović KRIK-u: Slučaj EPS se koristi u političke svrhe i za lične interese

Tužilac Nenad Stefanović (foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu)

Više javno tužilaštvo u Beogradu reagovalo je na intervju KRIK-a u kom je tužiteljka Bojana Savović otkrila kako je sklonjena sa istrage zloupotreba u „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) i kako njen šef – tužilac Nenad Stefanović kontroliše istrage korupcije. Iz tužilaštva navode da se ovaj slučaj koristi „u političke svrhe i za lične interese” i tvrde da je tužiteljka Savović premeštena iz odeljenja za borbu protiv korupcije zbog efikasnosti rada tužilaštva.

Piše: Milica Vojinović

Tužilastvo u saopštenju navodi da je tužiteljka Savović premeštena iz odeljenja za suzbijanje korupcije zbog efikasnosti rada ove institucije. Ovaj premeštaj desio se dan nakon hapšenja osumnjičenih u istazi krađe u EPS-u, koju je Savović vodila.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu izražava žaljenje što se u javnosti izmena godišnjeg rasporeda poslova sa ciljem unapredjenja efikasnosti rada iskorišćava u političke svrhe i za lične interese. Zbog toga je u drugom planu ostala uspešna realizacija velikog i važnog predmeta ‘EPS’, u kojem je uhapšeno šest osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga”, navodi se u reakciji tužilaštva.

Iz tužilaštva navode da je ono uređeno tako da odluke realizaciji, što podrazumeva hapšenje osumnjičenih, donosi tužilac koji je na čelu tužilaštva, odnosno u ovom slučaju Nenad Stefanović.

„Predmeti po kojima se postupa su predmeti javnog tužilaštva, a ne pojedinih zamenika, koji su samo ‘obrađivači predmeta’, te je nejasno zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojoj su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to ‘njen predmet’, kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine.”

Tužilaštvo tvrdi da je Savović tražila da bude sklonjena sa slučaja EPS, dok ona ovo demantuje.

Tužilac Stefanović takođe negira da je sastanak na koji je pozvao Savović nakon njene javne reakcije, bio neprijatan, kako ga je ona opisala u intervjuu za KRIK. Savović je navela da joj je traženo da pre tog sastanka ostavi telefon, odnosno da ga ne unosi u kancelariju.

„Zamenica Savović je u kabinet tužioca ušla sa mobilnim telefonom, kako bi snimala razgovor, a nakon 7 minuta razgovora, samoinicijativno je prekinula snimanje, smatrajući da ni na koji način nije ugrožena”, navode iz tužilaštva i dodaju je tom prilikom „upozorena da nema saglasnost na objavljivanje snimnjenog razgovora, ali da tužilac nema ništa protiv toga da se razgovor snima.”

Iz tužilaštva kažu i da je Savović na istom sastanku rekla da na nju nije vršen pritisak zbog bilo koje istrage, pa i istrage zloupotreba u EPS-u, niti zbog izjava koje je davala u javnosti.

„Zamenica javnog tužioca upitana je i da li smatra da je rad u Odeljenju za opšti kriminal degradacija u njenoj karijeri, na šta je odgovorila da nije. Potvrdila je i da joj je poznata činjenica da bi skoro svi zamenici javnog tužioca prešli iz Posebnog odeljenja u Odeljenje za opšti kriminal.”

Iz tužilaštva objašnjavaju i da su tužiteljku Savović tada ispitivali o tome na koji način je utvrdila štetu koja je nastala zloupotrebama u EPS-u.

„Zamenica javnog tužioca je takođe upitana zašto je utvrdila u svom nacrtu naredbe o sprovodjenju istrage samo pribavljenu korist za osumnjičene u iznosu od oko 433.000 evra, a ne i da je pričinjena šteta od oko 7.500.000 miliona dolara JP EPS, kao što je to utvrđeno u donetoj naredbi o sprovodjenju istrage koju je potpisao prvi zamenik za borbu protiv korpucije Brankica Marić. Bojana Savović je odgovorila da smatra da je to stvar tumačenja dokaza.”

Tužiteljka Savović je u intervjuu za KRIK istakla da je njeno sklanjanje sa slučaja EPS poruka tužiocima. „Da bilo koji predmet koji mi radimo može nam se u bilo kom momentu oduzeti bez obzira koliko je važan i kompleksan, i da prosto nemamo nikakvih motiva da radimo neke predmete detaljno jer nam ti predmeti mogu biti oduzeti bukvalno preko noći.“

Ona je otkrila i da to nije prvi put da su nastali problemi u istrazi malverzacija u EPS-u. Kako je objasnila, Stefanovićeva zamenica Brankica Marić se i ranije interesovala za ovaj slučaj, pa je čak jedno vreme i paralelno vodila istragu, sastajući se mimo njenog znanja sa policajcima koji su učestvovali u istrazi.

„Od policajaca sam čula da je ona njima poslala neku svoju verziju naredbe o sprovođenju istrage u mom predmetu i da nisam obaveštena ni o toj naredbi niti sam imala uvid u njenu sadržinu.“

U intervjuu je navela i da Stefanović i Marić kontrolišu gotovo svaki potez tužilaca koji rade istrage u slučajevima korupcije.

„Bio je poslat njihov nalog da nijedna konsultacija sa policijom oko predmeta ne sme da se desi ako se prethodno njima (Stefanoviću i Marić) ne referiše i ne dobije neka vrsta saglasnosti, što smo mi u odeljenju doživeli kao degradaciju, kao da smo pripravnici.“

Pročitaj ceo intervju:

Sklonjena tužiteljka: Stefanović kontroliše istrage korupcije, njegova zamenica vodila paralelnu istragu zloupotreba u EPS-u

Comments are closed.