Tužilaštvo privremeno oduzelo 1,2 miliona evra od fudbalskih menadžera

Tužilaštvo privremeno oduzelo 1,2 miliona evra od fudbalskih menadžera

Uroš Janković, Aleksandar Gruber, Mateja Kežman (sleva nadesno), Sergej Milinković Savić (sedi). Foto: fejsbuk

Tužilaštvo za organizovani kriminal privremeno je oduzelo više od 1,2 miliona evra i sedam luksuznih stanova Urošu Jankoviću i Dejanu Veljkoviću, fudbalskim menadžerima koji su uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama prilikom transfera fudbalera u Belgiji. Veljković je pre nekoliko dana uhapšen u Belgiji, a Janković u Beogradu. Obojica su vlasnici menadžerskih agencija u više zemalja, otkrili su novinari KRIK-a pretražujući poslovne registre.

Piše: Jelena Radivojević

U nastavku međunarodne akcije „Čiste ruke“ Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) pretreslo je stanove, lokale i sefove fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića, uhapšenih zbog sumnje da su uključeni u malverzacije pri transferu fudbalera u Belgiji. Tužilaštvo je pretražilo i njihove račune u bankama i privremeno oduzelo više od 1,2 miliona evra, od čega pola miliona evra u kešu.

Privremeno su oduzeti i lokal i sedam luksuznih stanova u Beogradu i Nišu zbog sumnje da su stečeni kriminalom – pranjem novca, piše u saopštenju tužilaštva.

Oba menadžera uhapšena su pre nekoliko dana – Dejan Veljković u Belgiji, a Uroša Jankovića je privela srpska policija po zahtevu belgijskih kolega. On je u ekstradicionom pritvoru i čega izručenje Belgiji, rečeno je novinaima KRIK-a u Višem sudu u Beogradu.

Poslovi

Janković je crnogorski državljanin i blizak saradnik poznatog bivšeg fudbalera, a sada menadžera, Mateje Kežmana.

Pretragom poslovnih registara novinari KRIK-a otkrili su da je Janković direktor kiparske firme „Scorer consulting limited“ koju je Kežman osnovao u oktobru 2016.

Kežman i Janković partnerski rade kao fudbalski menadžeri. Zastupaju, između ostalih, srpskog fudbalskog reprezentativca Sergeja Milinkovića Savića. Milinković Savić je 2014. godine prešao iz novosadske „Vojvodine“ u belgijski „Gent“ – ovaj klub jedan je od onih koji su obuhvaćeni velikom istragom zbog sumnje na malverzacije prilikom transfera.

Janković je vlasnik i direktor britanske firme „Monte sport ltd“, a u dokumentaciji koju su novinari KRIK-a našli u britanskom poslovnom registru navodi se da osim crnogorskog, ima i britansko državljanstvo.

Uhapšeni Veljković je u aprilu 2015. osnovao kompaniju „DV menagement“ u Belgiji koja se bavi zastupanjem sportista i umetnika, piše u dokumentima koja je KRIK sakupio iz poslovnog registra. U Srbiji je vlasnik firme „Yubel Sport Menagement“ koja je u likvidaciji, a poseduje i nekretnine u Nišu i Novom Beogradu.

Podsećamo, međunarodna akcija „Čiste ruke“ pokrenuta je zbog sumnje da su vršene malverzacije u vezi sa tranferom igrača. Akcija je otpočela hapšenjem sportskih radnika u Belgiji, u kojoj su pretresane prostorije deset fudbalskih klubova na ukupno 57 lokacija. U akciji učestvuju i organi Srbije, Francuske, Luksemburga, Kipra, Makedonije i Crne Gore.

Comments are closed.