Tužilaštvo ne reaguje na otkrića iz „Pandorinih papira“, ali se javno obračunava sa kolegama koji smatraju drugačije

Tužilaštvo ne reaguje na otkrića iz „Pandorinih papira“, ali se javno obračunava sa kolegama koji smatraju drugačije

Predrag Milovanović (foto: N1)

Više tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da neće pokrenuti postupak protiv ministra finansija Siniše Malog ni nakon novih otkrića KRIK-a koja potvrđuju da je on bio vlasnik 24 apartmana na bugarskom primorju. U istom saopštenju, tužilaštvo je napalo člana Državnog veća tužilaca Predraga Milovanovića jer je izjavio da tužilaštvo treba da postupa proaktivno i da bi moglo da pokrene postupak protiv Malog.

Piše: Jelena Radivojević

Milovanović je komentarišući otkriće KRIK-a da je Mali bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj izjavio za Betu da tužilaštvo treba da radi proaktivno, da nakon medijskih napisa može i mora da se zainteresuje i da eventualno pokrene postupak protiv Malog. Naveo je i da je u ovakvim slučajevima ključna Uprava za sprečavanje pranja novca, i da bi, s obzirom da njom preko ministarstva rukovodi Mali, tužilac mogao da je preskoči i dokumentaciju pribavi putem međunarodne pravne pomoći.

Ova njegova izjava zasmetala je Višem javnom tužilaštvu, sudeći po navodima iz njihovog današnjeg saopštenja. 

„Ostaje enigma da li je ova ishitrena izjava mladog kolege, koja je data bez bilo kakve prethodne provere relevantnih informacija rezultat nedovoljnog iskustva ili govori o njegovoj želji za ličnom promocijom, što ne bi bilo delotvorno u odnosu na svrhu i značaj ovakvih postupaka“, poručili su iz Višeg tužilaštva navodeći da im „nije jasan smisao teksta” koji je objavila Beta.

U istom saopštenju tužilaštvo je navelo da je tokom 2017. godine već proveravalo izveštaj o imovini i prihodima Malog koji im je dostavila Agencija za sprečavanje korupcije, i da tada nije bilo dokaza da je on prekršio zakon. Dodali su i da će, ukoliko budu raspolagali novim relevantnim dokazima, iste uzeti u razmatranje.

Nova dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u međunarodnom istraživanju „Pandorini papiri“, a koja dokazuju da je Siniša Mali nesumnjivo bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj – nisu dovoljni za tužilaštvo da reaguje.

KRIK je, podsetimo, još 2015. godine otkrio da je Mali kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj – 23 apartmana je kupio kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a jedan na svoje ime.

Agencija za sprečavanje korupcije je nakon KRIK-ovog otkrića pokrenula postupak protiv Malog, a izveštaj sa nalazima do kojih je došla prosledila je Višem tužilaštvu. U tom izveštaju izrazila je sumnju da je Mali učestvovao u pranju novca, a do sličnih nalaza došla je i Uprava za sprečavanje pranja novca – utvrdila je da je Mali bio umešan u sumnjive transakcije. 

Tužilaštvo je, međutim, slučaj zatvorilo tvrdeći da Mali nije izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je potom prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je proveravalo samo da li je Mali Agenciji prijavio svu imovinu, a postupak je okončalo oportunitetom – Mali je uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe kako bi izbegao krivično gonjenje.

Comments are closed.