Tužilaštvo: Načelnik novosadske policije Malešić na čelu kriminalne grupe koja je trgovala uticajem

Tužilaštvo: Načelnik novosadske policije Malešić na čelu kriminalne grupe koja je trgovala uticajem

Slobodan Malešić (foto: mup.rs)

Načelnik novosadske policije Slobodan Malešić sumnjiči se da je bio na čelu kriminalne grupe koju su činili policajci Ljubomir Stanišić i Dragan Kovačević, kao i biznismen Dženan Kujović iz Prijepolja, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Policajci su, tvrdi tužilaštvo, pružali zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice i zauzvrat od njega dobijali novac. Malešić je negirao krivicu i ponudio da bude poligrafski ispitan, kaže njegov advokat Veljko Delibašić.

Piše: Sara Smolović

Malešić je, tvrdi tužilaštvo, davao usmena naređenja policajcima Stanišiću i Kovačeviću iz  Uprave kriminalističke policije da ne rade svoj posao i ne sprečavaju nezakonito poslovanje u firmama Dženana Kujovića. Od Kujovića, vlasnika nekoliko kompanija za prevoz tereta i trgovine na veliko, su u zamenu dobijali novac, tvrdi tužilaštvo.

„Pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama“, piše u saopštenju tužilaštva. 

Stanišić, inače policajac u Prijepolju, je, osim ovoga, pomogao i Kujovićevom rođaku da izbegne zatvor zbog nasilja u porodici, tvrdi tužilaštvo. 

Malešić je, piše u saopštenju, uticao na policajce da napuste mesto saobraćajne nesreće u kojoj se našao i on, i to u vozilu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kao i da uklone napomenu iz MUP-ovog sistema za obaveznu kontrolu Kujovića i njegovog vozila. 

Zbog ovih usluga Malešić je od Kujovića dobio novac i materijalna dobra: za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja i novac za stipendiranje svog sina, tvrdi tužilaštvo.

Malešić je noćas u tužilaštvu negirao krivicu i rekao da je spreman da bude ispitan na poligrafu, kaže za KRIK njegov advokat Veljko Delibašić. 

„Izneo je odbranu, kategorički je negirao sve navode iz krivične prijave i za svoje tvrdnje je ponudio poligrafsko ispitivanje i materijalne dokaze, tako da sam siguran da će pre ili kasnije taj postupak biti okončan obustavom ili oslobađajućom presudom“, kaže Delibašić.

Malešić je 2019. dobio čin generala policije, a već naredne godine našao se na čelu policije u Novom Sadu, dok je ministar bio Nebojša Stefanović. U karijeri dugoj gotovo 30 godina bio je na mestima načelnika Uprave saobraćajne policije, bio je načelnik policije u Kragujevcu, kao i zamenik direktora policije Vladimira Rebića.

Comments are closed.