Tužilaštvo: Inspektor Jović preminuo od koronavirusa

Tužilaštvo: Inspektor Jović preminuo od koronavirusa

Dejan Jović/tužilaštvo (foto: privatna arhiva)

Veštačenje Instituta za sudsku medicinu potvrdilo je da je policijski inspektor Dejan Jović 2020. preminuo od koronavirusa, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu. Jović je 2017. godine učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka, zbog čega je bio na udaru režimskih tabloida, a kasnije i pod lažnim optužbama za korupciju.

Piše: Bojana Jovanović

Sumnjajući u zvanični uzrok smrti inspektora Dejana Jovića i verujući da je ubijen, Novi policijsko sindikalni savez Srbije podneo je početkom marta krivične prijave.

Više tužilaštvo u Beogradu još nije odlučilo o ovim krivičnim prijavama, ali je saopštilo da je veštačenje pokazalo da je Jović preminuo od koronavirusa.

„Analizom medicinske dokumentacije u spisima koja se odnosi na lečenje Dejana Jovića, ustanovljeno je da su svi pojedinačni nalazi međusobno saglasni, jasni i logični po pravilima medicinske struke, kao i da je tok bolesti koji je opisan u medicinskoj dokumentaciji u spisima opisan pravilno, da je jasan i logičan“, piše u komisijskom veštačenju doktora specijalista Instituta za sudsku medicinu u kome se navodi da je inspektor umro uprkos intenzivnom lečenju u bolnici u kojoj je proveo tri nedelje.

Inspektor Jović je, podsetimo, preminuo u julu 2020. godine.

Nakon njegove smrti, provladini tabloidi pisali su hvalospeve o njemu, ali je situacija bila drastično drugačija samo nekoliko godina ranije kada su ga optuživali da je povezan sa kriminalcima.

Napad režimskih medija usledio je nakon što je inspektor 2017. učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka, vođe huligansko-kriminalne grupe i saradnika kavačkog klana. Belivuk je tada uhapšen zbog sumnje da je ubio Vlastimira Miloševića, a kasnije je optužen za učešće u likvidaciji i na kraju oslobođen optužbi. U vreme kada se ovo dešavalo, Belivuk je imao jake veze u policiji i državi i bio zaštićen.

Jović je zbog hapšenja Belivuka postao meta tabloida koji su danima vodili hajku protiv njega. Optuživali su ga da je „prljavi policajac” i „glavna krtica u MUP-u”, kao i da je kriminalcima „pomagao da izbegnu hapšenja”, kao i da sarađuje sa kriminalnom grupom Luke Bojovića i crnogorskim škaljarskim klanom. Više o pisanju tabloida pročitajte ovde.

Inspektor se u to vreme suočio sa još jednim problemom – u decembru 2018. godine je uhapšen, a potom i optužen za trgovinu uticajem. Tužilaštvo je tvrdilo da je Jović telefonom pozvao kolegu iz policijske stanice Zvezdara i tražio da kolegi, prijavljenom za porodično nasilje, umesto hitne mere, izrekne meru upozorenja. BIRN je pisao da je postupak protiv Jovića pokrenut da bi se policajac udaljio sa istraga na kojima je radio. Oslobođen je optužbi godinu dana kasnije.

Više o ovome pročitajte u našoj bazi „Prosudi ko sudi“

Comments are closed.