Tužilaštvo dokumenta o Siniši Malom krije i od Poverenika

Tužilaštvo dokumenta o Siniši Malom krije i od Poverenika

Siniša Mali (foto: mfin.gov.rs)

Siniša Mali (foto: mfin.gov.rs)

Više tužilaštvo u Beogradu odbilo je da Povereniku za informacije od javnog značaja dozvoli uvid u dokument kojim je obustavilo postupak protiv bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog vođen zbog sumnje na pranje novca. Poverenik je još u januaru 2018. godine naložio tužilaštvu da novinarki KRIK-a dostavi ovu službenu belešku, ali ono to nije učinilo.

Piše: Jelena Radivojević

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja saopštila je danas da je Više tužilaštvo u Beogradu odbilo da im dozvoli uvid u dokument o okončanju postupka koji je vođen protiv Siniše Malog zbog sumnje na pranje novca.

Poverenik je uvid tražio, piše u saopštenju, kako bi mogao da odluči o žalbi koju je podnela novinarka Insajdera jer je tužilaštvo odbilo da joj po zahtevu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi kopiju dokumenta.

Tužilaštvo tvrdi da dokument ne može da dostavi ni Povereniku jer nosi oznaku tajnosti, međutim, iz kancelarije Poverenika kažu da ovo obrazloženje ne stoji budući da njihovi zaposleni imaju potrebne sertifikate za pristup tajnim dokumentima.

Više tužilaštvo u Beogradu, podsetimo, proveravalo je da li je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali umešan u nekoliko krivičnih dela, između ostalog, i u pranje novca. Postupak je pokrenut na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije koja je posumnjala da je Mali prekršio zakon. Posle godinu dana proveravanja izveštaja, tužilaštvo je obustavilo postupak uz objašnjenje da ne postoje dokazi da je Mali učinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.

Službena beleška kojom je predmet zatvoren, međutim, ostala je tajna. Nakon što je Više tužilaštvo u novembru 2017. odbilo da novinarki KRIK-a dostavi kopiju službene beleške, Poverenik mu je naložio da to učini, ali tužilaštvo do danas nije dostavilo dokument.

Pošto je Više tužilaštvo obustavilo postupak, dokumentaciju je prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu koje je ispitivalo samo da li je Mali prijavio imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije. Predmet je kod njih bio zaglavljen godinu dana, a okončan je tek nakon što je Mali iskoristio oportunitet, odnosno uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe. I ovo tužilaštvo krije dokumenta iz postupka – odbilo je da novinarima KRIK-a omogući uvid u njih.

Protiv Malog više nijedno tužilaštvo ne vodi postupak.

On je u međuvremenu napredovao, pa je sa mesta gradonačelnika glavnog grada prešao na mesto ministra finansija.

Sumnjivi poslovi

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je istragu nakon što je KRIK pre gotovo četiri godine objavio serijal priča o sumnjivim poslovima Siniše Malog. Novinari KRIK-a otkrili su da je Mali kao direktor dve ofšor firme kupio 24 stana na bugarskom primorju vredna više od pet miliona evra; da je 2002. godine, dok je bio zaposlen u Agenciji za privatizaciju, pomogao ocu da privatizuje firmu „Bratstvo“, kao i da je njegova porodica 2005. nelegalno prisvojila državno zemljište nadomak Vršca.

Agencija je nakon istrage sastavila izveštaj u kome iznosi sumnje da je Mali umešan u više krivičnih dela, uključujući i pranje novca, i dostavila ga Višem tužilaštvu u Beogradu.

U izveštaju Agencija navodi da su bugarski organi otkrili da je veliki broj transakcija u vezi sa kupovinom stanova u Bugarskoj sumnjiv „jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“

Po nalozima Agencije Uprava za sprečavanje pranja novca srpskog Ministarstva finansija je proverila bankovne račune koje je Mali kontrolisao i posumnjala na pranje novca. Naime, Siniši Malom otac je poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra. Uprava je otkrila i da je Mali imao kontrolu nad najmanje 45 bankovnih računa.

O sumnjivim poslovima Malog za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija Mali koja je navela da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini tako što je rekla da je 95.000 evra nepoznatog porekla nasledila od oca. Marija Mali ispričala je u intervjuu za KRIK i da joj se suprug pohvalio da je organizovao bespravno rušenje u beogradskoj četvrti Savamala.

Uprkos svemu, protiv Siniše Malog obustavljeni su svi postupci u tužilaštvima.

Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, i dalje vodi nekoliko postupaka.

Više o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije pročitajte ovde

Detalji izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom

Marija Mali o poslovima bivšeg supruga: ofšor, skrivena imovina, Savamala

O svim sumnjivim poslovima Siniše Malog, pročitajte u posebnom tekstu

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

1 Comment

  1. Dragoslavic kaže:

    Veliki je Mali! Niko mu nista ne moze……za sada.