Tužilac iz Novog Pazara oslobođen za zloupotrebu položaja

Tužilac iz Novog Pazara oslobođen za zloupotrebu položaja

Radanko Lojanica, tužilac iz Novog Pazara, oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Lojanicu je ovaj sud prvobitno osudio na deset meseci zatvora, ali je ova odluka ukinuta i suđenje je ponovljeno.

Piše: Jelena Radivojević

Ova presuda nije pravosnažna, a sve strane u postupku mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Lojanica je prvobitno u junu 2017. godine osuđen u Višem sudu u Beogradu na 10 meseci zatvora jer je zloupotrebio službeni položaj i bila mu je izrečena zabrana rada u pravosuđu na dve godine. Apelacioni sud je tu odluku poništio u februaru ove godine i naložio novo suđenje. U obrazloženju je bilo navedeno da je presuda ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka.

Lojanica je optužen da je kao zamenik Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru u periodu od juna do avgusta 2015. predložio osobi protiv koje je policija podnela krivičnu prijavu da iskoristi institut oportuniteta – odnosno da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe kako bi izbegao suđenje.

On je zatim, kako zvrdi tužilaštvo, istrgao papir sa stonog kalendara i na njemu napisao osumnjičenom da uplati 50.000 dinara na račun Kulturno-umetničkog društva „Štavalj“. Osim toga, kako piše u optužnici, usmeno mu je saopštio da drugu polovinu iznosa uplati na poseban račun Vlade Srbije na kom su se prikupljala sredstva za otklanjanje posledica poplava. Lojanica je zatim sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je osoba trebalo da uplati na račun Vlade, a onda i odbacio krivičnu prijavu.

Tužilaštvo je tvrdilo da je na taj način Lojanica KUD-u „Štavalj“ nezakonito pribavio 50.000 dinara.

U međuvremenu je sa kulturno-umetničkim društvom Lojanica potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca na 100.000 i tako sebi pribavio korist, piše u optužnici.

Comments are closed.