TS: Objaviti podatke o kupovini medicinske opreme tokom vanrednog stanja

TS: Objaviti podatke o kupovini medicinske opreme tokom vanrednog stanja

Medicinska oprema (foto: instagram profil buducnostsrbijeav)

Od početka vanrednog stanja država je naručila i platila 1.100 respiratora, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, zvanične informacije postoje samo o kupovini 15 uređaja, navode iz organizacije Transparentnost Srbija i upozoravaju da građani moraju da dobiju potpune informacije.

Piše: Jelena Radivojević

Transparentnost Srbija pozvala je državne ograne i zdravstvene ustanove da objave informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, uključujući i one koje su dogovorene bez primene Zakona o javnim nabavkama.

„U aktuelnoj situaciji velike potražnje za respiratorima na svetskom nivou, može se zamisliti da bi mogla biti privremeno opravdana čak i tajnost nekih podataka o nabavkama. Međutim, teško je zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavi šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno“, piše u saopštenju Transparentnosti. 

Oni navode da je potrebno da javnost dobija potpune informacije od institucija kako bi se radilo na izgradnji poverenja između vlasti i građana.

Podsećaju i da građani Srbije ovih dana informacije o velikim nabavkama nisu dobijali zvaničnim putem, kako je predviđeno zakonom, već posredstvom Instagram profila predsednika i kroz njegove izjave medijima. 

Srbija je tako, prema Vučićevim rečima, već naručila i platila 1.100 respiratora, ali takve informacije ne postoje na zvaničnom Portalu javnih nabavki. Na njemu se nalazi samo dokumentacija o hitnoj nabavci 15 respiratora koja je raspisana četiri dana pred uvođenje vanrednog stanja.

Osim toga trebalo bi izbegavati izjave koje kao da pozivaju na kršenje zakona, kažu iz Transparentnosti podsećajući na izjave predsednika da su respiratori kupljeni na „polu-crnom tržištu“.

„Objavljivanje potpunih informacija u vezi sa epidemijom, uključujući i to šta su potrebe zdravstvenih ustanova, šta smo nabavili kupovinom ili iz donacija, a šta nam još uvek nedostaje, pomoglo bi izgradnji poverenja između vlasti i građana. To poverenje neophodno je za sprečavanje širenja zaraze i smanjenje njenih štetnih posledica”, zaključuje se u saopštenju.

4 Comments

 1. bogoljub kaže:

  Budi srećna, što je kupio. Možda će baš Tebi trebati. A onda Ti ovo što pišeš neće biti interesantno.

 2. Nebojsa Glisic kaže:

  Potpuno loš tajnih. Besmislena tema u ovom trenutku, pucanj u nogu. Taman ste stekli ugled. Amaterski pristup problemu!!! Za sedam dana mi je umrlo osam prijatelja i poznanika. Dvojica njih su mogli da kupe 10000 respiratora…kasno..umire se za 6-10 dana…nema tendera javne nabavke…primedbi…Ovim tekstom ozbiljno rušite reputaciju istinskog borca za istinu.

 3. Dejan kaže:

  Cudnovato. Po izjavi Predsednika placao je Raspiratore zbog velike potraznje od 15-20 hiljada evra. Nemacki ministar zdravlja je iste te raspiratore u jeku krize u martu mesecu platio 7300€ po komadu.
  Nije pomama za raspiratorima njih ima na trzistu. Problem su stvari za jednokratnu upotrebu kao maske, rukavice, viziri, zastitna odela i slicno. A da uzgred onako skroz nebitno je neko dao izjavu da nas je nabavka opreme kostala 370 mil.€ EEE

 4. Drakče kaže:

  Imaju gradjani poverenje u vlast budite sigurni, prema tome nemojte vi da se brinete za respiratore kako su kupljeni, kupljeni su kao sve Države u Svetu kako su ih kupovali.