Transparentnost: Fond nije imao osnova da odbije prijavu firme osumnjičenog za korupciju

Transparentnost: Fond nije imao osnova da odbije prijavu firme osumnjičenog za korupciju

Logo organizacije Transparentnost Srbija
Foto: Transparentnost Srbija

„Može se rezonovati da u vreme ovakve krize, država treba da prioritetno traži načine da zaštiti zdravlje stanovništva, pa čak i po cenu da deo novca završi kod nekog ko je osumnjičen za kriminalne aktivnosti. S druge strane, svaka situacija u kojoj osobe osumnjičene za zloupotrebe javnih resursa nešto dobijaju od države, deluje frustrirajuće“, navode izu organizacije Transparentnost Srbija (TS) komentarišući novu priču KRIK-a.

Piše: Milica Vojinović

KRIK je, podsećamo, u sredu objavio priču u kojoj je otkrio da je državni Fond za inovacionu delatnost dodelio 5,1 miliona dinara (više od 43 hiljade evra) firmi Slavka Karića koji je prošle godine hapšen zbog primanja mita i protiv koga se trenutno vodi postupak zbog toga. Ovaj  novac Karićeva firma dobila je da bi proizvela ozonizatore – aparate za dezinfekciju i njima sterilisala državne objekte.

Iz Transparentnosti kažu da nije bilo proceduralnih prepreka da Karićeva firma dobije državni novac, s obzirom na to da u uslovima konkursa nije definisano da ne mogu konkurisati oni koji su pod istragom ili su osuđivani za krivična dela.

„Samim tim, ne samo da Fond ne bi imao osnova da odbije prijavu firme zbog toga što je vlasnik osumnjičen za korupciju, nego takva prijava ne bi mogla biti odbijena ni da je u međuvremenu osuđen za to krivično delo“, naveli su juče iz ove organizacije, uz ocenu da je „neobično“ što u konkursu nisu postavljeni uslovi u pogledu kažnjivosti.

„S jedne strane, može se rezonovati da pogotovo u vreme ovakve krize, država treba da prioritetno traži načine da zaštiti zdravlje stanovništva, pa čak i po cenu da deo novca završi kod nekog ko je osumnjičen za kriminalne aktivnosti“, navodi Transparentnost. „S druge strane, svaka situacija u kojoj osobe osumnjičene za zloupotrebe javnih resursa, nešto dobijaju od države, deluje frustrirajuće, pogotovo za one koji su otkrili tu korupciju. Zato je jedino, koliko – toliko dobro rešenje da procesi u kojima će se utvrditi krivica budu pokrenuti što pre i da se što brže dođe do pravednog rešenja i kazne za krivce.“

Karić, bivši direktor Centra operative Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, uhapšen je u februaru 2019. zbog sumnje da je sa kolegom uzeo 4.000 evra mita od zaposlenog u ovom institutu. 

Karić je, u intervjuu za KRIK, rekao da hapšenje i postupak koji tužilaštvo vodi protiv njega ne bi trebalo da budu prepreka da dobije ovaj posao.

„Ja ću da vas zamolim da te stvari ako možete razdvojite“, rekao je Karić.

U telefonskom razgovoru sa novinarkom KRIK-a kazao je i da nije primio mito. 

„Slučaj je vrlo neutemeljeno i maliciozno pokrenut sa nekih mesta“, naveo je, ali nije želeo da otkrije odakle tačno.

Karićeva supruga Milica Marčeta Kaninski, bivša direktorka „Vinče“, takođe je u javnosti poznata po kontroverzama. Kako je ranije otkrila „Pištaljka“, ona je po dolasku na funkciju promenila sistematizaciju radnih mesta i tako svom suprugu povećala platu za 100.000 dinara, a plate je povećala i drugim članovima svoje familije koji su radili administrativne poslove. Takođe, „Pištaljka“ je pisala i o tenderima koji su nameštani u vreme dok je ona bila direktorka.

Više pročitajte u priči: Osumnjičenom za korupciju država dala novac da proizvede ozonizatore

Comments are closed.